Az új Oroszlánkirály a régi Oroszlánkirály

Valóban, ha szellemiségében megtartjuk, csak új köntösbe bújtatjuk, akkor az új megfeleltethető annak, ami a régi volt. Nincs ez másként az Oroszlánkirállyal sem. A Disney felújította a design-t, de a lényeg ugyan az maradt, kicsit modernebb kivitelben.

Eleinte még nem is gondoltam végig, hogy pontosan miért is támadja a magát haladó, felvilágosult gondolkodású embernek tartott nyugatabbra élő az Oroszlánkirályt. A hírekben olvastam, hogy mennyire károsnak tartják a mesét, mert az erősebb, tehát az oroszlán uralkodik a gyengébbek felett, és a hiénák kiközösítve élhetnek csak. Aztán találtam egy blog bejegyzést, ami nyolc pontba taglalva felvázolja a mese mögöttes jelentését.

Ezek a pontok a következők:

  • 1. Emlékezz rá, ki vagy!
  • 2. Nem kell elhinned a Vádló hazugságait
  • 3. Nem a saját erődre kell támaszkodnod: Isten benned él!
  • 4. Az igazság szabaddá tesz
  • 5. Képes vagy ellenállni a kísértésnek
  • 6. A jó király nem azt nézi, mit vehet el, hanem, hogy mit adhat
  • 7. Nem haragszik: irgalmaz
  • 8. Elkényelmesedés helyett: lépj be az elhívásodba!

Így már rögtön érthetővé vált, miért próbálják ennyire eltaposni ezt a mesét. A keresztény értékeket figyelembe véve máris világos. A liberális felvilágosult eszme szerint ugyebár semmilyen vallás és hit nem kívánatos a társadalomba, mert ott egy nálunk nagyobb, erősebb hatalmat kell tisztelni, ami aláássa a politikai hatalmat. Épp mint a kommunizmusban. Csak most az emberi szabadságra hegyezik ki a dolgot.

A liberalizmusban mindent úgy próbálnak beállítani, hogy mindenki azt tesz, amit szeretne, nincsenek korlátok, megkötések, amik ebben meg tudnának gátolni. A saját sorsát mindenki maga szabja, a születés nem számít. A sors nem lehet elrendeltetett és életrevalóan meghatározó.

Pedig pont, hogy az.

Mindenki egy adott céllal érkezik ide és születik meg. Ezt pedig semmilyen ideológia nem veheti el tőlünk. Soha nem változtatható meg, az amire születtünk. Legfeljebb ha nem éljük meg azt, akkor boldogtalanok, sikertelenek és frusztrált életűek leszünk. Egy űrt érezve magunkban és üresnek látva az egész világot.

De egy reményét vesztett, egyedül támogatóvigasz és erőt adó lelki vezető nélküli ember az könnyebben manipulálható. Így hát az Oroszlánkirály sem menekülhetett a gépezet dühe elől. Jól le kellett durungolni: Ejj, hát már megint sikerült egy olyan mesét adni a népnek, ami a régi értékeket képviseli, ez hátráltatja az agymosást. Csak nem ezekkel a szavakkal fogalmazták meg.

Ez a mese nem arról szól, hogy az erős uralkodik a gyengébb felett, sokkal inkább az egyensúlyról és a belső utazásról. A sorsát mindenkinek meg kell élnie, mert csak így lehet teljes ember és eközben nincsen egyedül. Az igazság pedig mindig az oldalunkon áll, még ha pillanatnyilag így nehezebb is, de hosszútávon csak így győzhetünk.

Forrás: 777blog.hu, 888.hu

Képek: Pixabay, Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük