Vissza a Holdra – Artemis

A NASA elkötelezte magát amellett, hogy 2024-ig ismét amerikai asztronautákat küldjön a Holdra, köztük az első női űrhajóst is, aki a Hold felszínére lép. Céljuk, hogy az Artemis programon keresztül sok új és innovatív technológiát kipróbáljanak és ezzel minden korábbinál nagyobb részét fedezzék fel a holdnak. Mindennek végső célja pedig, hogy 2028-ig együttműködjenek partnereikkel és ezeket az új tapasztalatokat felhasználhassák a következő nagy lépéshez, a Mars-utazáshoz.

Mindig is az Apollo programot és a holdutazást tartottam az emberiség legnagyobb vállalkozásának és kalandjának. Már épp ideje volt, újra a Hold irányába tekinteni.

Egy rövid felsorolásban pedig kitérnek rá, hogy miért is szeretnének visszatérni a Holdra.

A listán szerepel az új technológiák bemutatása és üzleti modell megalkotása a Mars eléréséhez. Továbbá az amerikai vezetői szerep és stratégiai jelenlét megalapozása a Holdon, miközben kiterjeszti az Egyesült Államok globális befolyását. Valamint, hogy bővítsék a nemzetközi és kereskedelmi partnereiket, illetve inspiráljanak egy egész új generációt, ahogy azt tették már korábban az Apollo program idején is.

Kép: NASA

Az odajutást pedig az új Space Launch System (SLS) biztosítaná, ami az Orion kapszulában juttatná hold körüli pályára az asztronautákat. Itt csatlakoznának a Hold körüli pályán lévő egységhez, amiről indítható egy teljesen új holdkomp ami lehetővé teszi, hogy emberek szálljanak a Holdra. Végül pedig a legénység tagjai az Orion fedélzetén tudnak visszatérni a Földre.

Mielőtt azonban embert küldenének a Holdra, kereskedelmi szállítás útján tudományos műszereket juttatnak a felszínre. Az ügynökség két missziót tervez a hold körül, hogy ezzel tesztelje új mélyűri rendszereit. Várhatóan pedig 2020-ban sor kerül az Arthemis 1 repülésére, ahol együtt tesztelhetik az SLS-t és az Oriont is. 2022-ben pedig sor kerül az első repülésre, ahol már személyzet is tartózkodik ez lesz az Artemis 2. 2024-ben pedig az Artemis 3-al megtörténik az újabb holdra szállás. Ezt követően pedig évenkénti egy missziót terveznek a Hold felszínére.

Miután a NASA távlati célja, hogy eljuson a Marsra is, előbb felkívánják fedezni a Hold teljes felszínét emberi és robot felfedezőkkel egyaránt. Az égitesten új helyeket szeretnének felfedezni, kedve a déli pólusával.

Majd a Holdon fogják kipróbálni, hogy miként tartható fent egy emberi közösség egy idegen égitest felszínén, még ha az csupán három napi útra van a Földtől. Így felkészülve egy három éves utazásra a Marsa. Ehhez szükséges lesz kihasználni a hold nyújtotta természeti erőforrásokat és a felszín alatt található jeget is.

Forrás: NASA
Képek: Unsplash, NASA

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük