A védőoltások szükségességéről kár vitatkozni

Mindig megmosolyogtat az olyan tudatlan emberek locsogása, akik amellett érvelnek, hogy a védőoltások károsak, feleslegesek és csak terhelik a gyerekek szervezetét. Akik nem értenek egyet vele, ők mit szeretnének? Himlőjárványt, mint a középkorban?

Bekerült a kötelező védőoltások közé a bárányhimlő ellenes vakcina is. Így remélhetőleg hamarosan csatlakozik a többi szinte már elfeledett többi olyan betegséghez, amiket a mai ember már csak a tankönyvekből ismer.

Felelőtlen az a szülő és tudatlan, aki megpróbálja megakadályozni, hogy a gyerekét beoltsák a kötelező védőoltásokkal. Sokkal kisebb az esélye annak, hogy bárkinek is baja származzék belőle, mint abból ha nem kapja meg és megbetegszik.

Látjuk mi tud kibontakozni, ha elbliccelik a kanyaró elleni védőoltást. A szomszédos országokban, főleg Romániában nagyon súlyos járványokat okozott az elmúlt években. Nagyon sok kisgyereknél pedig rendkívül súlyos, több esetben végzetes kimenetelű szövődményeket okozott a vírus. Csak egy dolgot kéne megkérdezni az ilyen szülőktől.

Megérte?

Szerencsére Magyarországon az eberek jobban megértik miért és mennyire fontos is ez. Egy magas arányban átoltott közösségben, nem csak az egyének de a teljes populáció is védettséget élvez a betegségekkel szemben. Hiszen a legtöbb esetben nem csak megbetegedést nem képes okozni, de a terjedésének is gátat szab.

Számos betegség csak azért tűnt el a kontinensről, mert megelőző jelleggel beoltják a lakosságot. Azonban ha az oltások nagyobb számban elmaradnának, újra járványok ütnék fel a fejüket. Eleinte csak lokálisan egy-egy kisebb közösségben. Majd pedig az oltatlanság terjedésével egyre nagyobb területeken alakulna ki járvány.

Ezt nem szabad hagyni.

Többnyire az olyan szülők, akik nem engedik beoltani gyermeküket tisztában sincsenek azzal, mit tartalmaz az oltóanyag és az miként hat a kicsik immunrendszerére. De azzal sincsenek tisztában, hogy milyen óriási kockázatnak teszik ki saját gyerekeiket és persze az egész közösséget, amiben élnek, ha nem engedik beadni az oltásokat.

Kép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük