Számítanak a Facebook lájkok?

Jönnek a hírek, hogy a Facebook változtatni szeretne a közösségi oldal egyik legkedveltebb funkciójának a működésén, a lájkoláson. Azt tesztelik, hogy a lájkok száma, csak a poszt írója számára legyen látható, ezzel mintegy elkerülve, hogy az emberek mellőzzék a csak néhány lájkot kapott posztokat, illetve, hogy előre eldöntsék értékes e vagy sem, pusztán lájkok számára alapozva.

Távol álljon tőlem, hogy a Facebook védelmére kelljek, de az, hogy az emberek a lájkok száma alapján előre eldöntik az adott bejegyzésről, hogy fontos, érdekes vagy jelentőséggel bíró dologról van szó, nem a közösségi szolgáltatás hibája, hanem a buta embereké.

Alig használom a Facebookot, van profilom, időnkét, pár hetente meg is nézem. A Messengert használom csak nap mint nap néhány emberrel való beszélgetésre. A lájkok száma meg nem érdekel, amúgy sem szoktam posztolni, még a saját blogom bejegyzéseit sem osztom meg.

Sokan világvége hangulattal kezelik ezt a semmitmondó jelentéktelen változást a közösségi oldal életébe. Pedig lássuk be, lényegében teljesen mindegy, hogy valami alatt mennyien nyomnak a tetszik gombra, az nem változtat annak értékén. Amúgy a közösségi óriás úgy sem tudja megváltoztatni a csoportmentalitást. Egyszerűen azért érdekli jobban az embereket valami, amit többen lájkoltak és osztottak már meg, mert ösztönünktől fogva fontos a közösség és a csoport visszajelzése arról, amit csinálunk. Az emberek nem képesek a tökéletes szubjektív szemléletre, bármennyire is törekszünk erre, akkor is beszűrődik valami.

Csiszolni, reszelgetni persze lehet, de úgy is ki fogják posztolni az emberek a képeket, arról, hogy a számláló éppen mennyin is áll és mennyire köszönik a sok száz- vagy ezer lájkot.

Persze ezzel esélyt adnak a kisebb közönséggel rendelkező oldalak számára, hogy valamelyest egyenlőbbként kezelje a nagyközönség a megosztásaikat. De ez sok mindenen úgy sem fog érdemeben változtatni, ugyanis a nekik nem tetsző bejegyzések továbbra sem fognak tudni érdemi számban figyelmet generálni. Továbbra is a hírfolyam legvégén lesznek megtalálhatóak, ahová már szinte senki nem görget le.

Amúgy meg nem gondolom, hogy bármin szükséges lenne változtatni. Az egyszerű gondolkodású és dobozban élő emberek értelmi képességein nem lehet egy szolgáltatás felületének módosításával javítani. Ha valakinek annyi esze van, hogy saját magát mások reakciói alapján ítéli meg, akkor az megérdemli a sorsát és nyugodtan depizzen a telefonjával a sarokban gubbasztva.

Kép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük