Budapesti Demográfiai Csúcs

Immáron harmadjára rendezi meg hazánk azt a nemzetközi demográfiai csúcseseményt, amely a világ vezetőinek helyet biztosít arra, hogy elmondják elképzeléseiket és tapasztalataikat megosszák egymással. Az emberiség hatalmas demográfiai kihívások előtt áll. Egyszerre kell megküzdeni a túlnépesedéssel és a fogyó, elöregedő társadalmak problémájával. Erre keresik a megoldást a fórum résztvevői, mintegy segítve és támogatva egymást, abban, hogy egy kiegyensúlyozottabb jövőt alkossanak mindannyiunk számára.

Európa többi részéhez hasonlóan nálunk is jóval alacsonyabb a születések száma a természetes fogyásnál, így már hosszú ideje csökken a népesség. Azonban az elmúlt évek törekvései már eddig is jelentősen lassították ezt a tendenciát. Ami egyedülálló a maga nemében. Ezek az elért eredmények pedig sorra keltik fel az érdeklődését más európai országoknak is, akik mind hasonló gondokkal küzdenek.

Néhány adat a Magyarországon bevezetett családpolitikai intézkedések eredményességéről. A kiinduló évet minden esetben a 2010-es év jelenti, a változás mértéke pedig ebből van számolva.

A családok támogatására fordított összeg megduplázódott 2019-re, így már a teljes GDP 4,8%-át teszik ki.

A termékenységi ráta elképesztő mértékben nőtt az elmúlt években. Míg 2010-ben csupán 1,23 volt, 2018-ra ez a szám 1,49-re emelkedett. A változás mértéke 22% lett 8 év alatt. Ebből is látszik, hogy a magyar emberek szeretnének gyermeket, csak a korábbi gazdasági feltételek ezt nem tették lehetővé a számukra.

A kormány lépéseket tett a nők foglalkoztatása terén is. Az itt elért eredmények jól bizonyítják, hogy Magyarországnak fontosak a nők jogai és megbecsülik munkájukat. A nők foglalkoztatottsága 24%-al emelkedett 2010 és 2018 között, ami most már meghaladja a 62%-ot.

A kiterjedt családtámogatásoknak köszönhetően pedig felértékelődött a család, mint közösség értéke is. Ez jól kimutatható a házasságkötések emelkedő számában. 2017-ben 42,4%-al több házasság jött létre Magyarországon, mint 2010-ben.

Mindemellett pedig nagyon fontos megemlíteni, hogy több mint 33%-al csökkent a terhességmegszakítások száma. Nyilván ennek is a kiszámítható családtámogatási programhoz van köze. Mivel jóval csökkent a családok anyagi létbizonytalansága.

Ezek Magyarország érdemei az elmúlt évtizedből a családok és a gyermekekre alapozott nemzetépítés terén. A számokat kár és hibavaló is lenne tagadni, bár van aki még mindig megpróbálja. De a tények magukért beszélnek. Így a külföldi fegyelem is egyre inkább a magyar modellre irányul és mind több elismerést kap világszerte. Sőt egyre több ország próbálja a saját társadalmára alkalmazva átültetni az intézkedéseket.

Abból is látszik, hogy a világnak fontos a család és a gyermekek, illetve a hagyományos értékek megőrzése, hogy a világ különböző pontjairól eljönnek vezetők, politikusok, civil szervezetetek vezetői és még sokan mások, akiknek igen is sokat jelent egy ilyen eseményen való részvétel. Az embereknek van igénye a hagyományokra, a kulturális gyökerek megőrzésére, a tradíciók megerősítésére. Elismerik, hogy mindez csak úgy lehetséges, ha egy nemzet a saját erőforrásaira támaszkodik és önerőből oldja meg a demográfiai problémáit. Ellentétben a bevándorlással, ami egy fogyatkozó társadalom számára a totális nemzeti megsemmisülést jelenti.

Magyar emberként büszke vagyok arra, hogy országom rendez meg egy ilyen magas szintű csúcstalálkozót. Ez is mellettünk szól magyarok mellett, hogy amit teszünk, ahogyan elképzeljük a jövőnket, az helyes és célravezető. Most már harmadik alkalommal került megrendezésre Budapesten ez a fórum, amit az ember elnézve végre azt érzi, hogy a nemzetek képesek összefogni fennmaradásuk és kulturális örökségük megőrzése céljából.

Köszönet a szervezőknek és külön köszönet minden résztvevőnek, aki eljött és hozzáadott valamit az eseményhez, tovább erősítve közös elhatározásunkat Európa és annak kultúrájának megőrzésére.

Forrás: https://bdselsoacsalad.hu
Kép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük