A családpolitika szinte mindenre megoldás

Egy észak-európai klímaprofesszor szerint a megoldás a globális felmelegedésre, az egy gyermekes családmodell. Ebben igaza van, ha két ember csak egyetlen utóddal rendelkezik, akkor a népesség fogyásnak indul. A kisebb népesség pedig kevesebb természeti erőforrást fog igénybe venni. Tehát a bolygónak jó ez.

Az elméletével azonban van egy probléma. Csak egyetlen egy. Azt hiszi, hogy egy nagyjából tízmilliós ország, mint Magyarország három vagy több gyermekes családpolitikája globális túlnépesedést okoz. Nyilván az akadémikus kiváló klímaszakember, azonban a matematikai ismeretei felfrissítésre szorulnak. Nem a mi régiónk felel a Föld népességének rohamléptékű gyarapodásához.

A fejletlen országokra jellemző a rendkívül magas születésszám, nem pedig Európára. Náluk lenne értelme arra ösztönözni a családokat, hogy csak egy, esetleg kettő gyermeket vállaljanak. Ezek az afrikai és ázsiai országok népessége jelentősen meg fog emelkedni a század közepére. Lesznek olyan területek ahol a mostanihoz képest a 3-5 szeresére növekszik a népesség.

Pedig az infrastruktúra és az élelemellátás, valamint a tiszta ivóvíz biztosítása már most sem képes lépést tartani az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt népesség számával.

A Múlt Kor Történelmi Magazinban 2016. november 11. megjelent adatok szerint a népesség több afrikai és ázsiai országban csupán néhány évtized alatt a többszörösére gyarapodott. Az adatok alapján a legnagyobb növekedést Irak könyvelheti el magának ahol röpke fél évszázad alatt az ötszörösére nőtt a lakosság.

Tehát ez is azt bizonyítja, hogy nem a mi térségünkben kéne arra ösztönözni a családokat, hogy kisebb születésszámot érjenek el.

Képek: Pixabay
Forrás: 888.hu

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük