Almagazdálkodás

A minap egy úri embertől halottam a következőt. Úgy kell tekinteni a havi keresetünkre, mintha 10 almánk lenne és ebből egyet félre kell tenni idős korunkra, egyet betegség esetére és még egyet váratlan kiadás esetére. Tehát a jövedelem 70%-ból kéne tudni megélni mindenkinek.

Szépen hangzik, már már álomszerűen, csakhogy … és itt jön a valóság!

Ez a való életben az emberek többségénél kivitelezhetetlen. Ugyanis ha valakinek a keresete tegyük fel, hogy 200 ezer forint, akkor ha abból 3 almát, azaz összesen 60 ezer forintot félre rak, a maradék 140 ezerből nem tud megélni már.

A népvakító és parasztokosító kis hasonlatok elméletben nagyon szépen és utópisztikusan hangzanak, de kivitelezhetetlenek. Ezeket mind jól kereső pénzügyi szakemberek találják, ki akiknek a megélhetésük túl van biztosítva. Tehát valójába azt amiről beszélnek, csak papíron ismerik statisztikákból és jelentésekből.

A modell akár még működhetne is, de jóval magasabb kereset esetén. Ami lássuk be Magyarországon nem így van. Mondjuk havi 500 vagy 600 ezer forintnál kezdődik ez a határ, amiből szépen lehet rakosgatni egyik, másik és a harmadik helyre a pénzünket. Tehát 300 vagy 360 ezer havonta elköthető összegből már bőven meg lehet élni és félre lett téve 200-240 ezer forint.

Teri néni is biztos szívesen gazdálkodott volna így és most jól jönne neki a 74 ezer forintos nyugdíja mellé egy kis plusz kiegészítés. Gondolkozott is valószínűleg hasonlón, de mindig arra jutott, hogy szeretne 2 fogásos ebédet vasárnap és a leves utána jól esne neki a rántott hús is. Vagy épp Béla is elgondolkodott mostanában már azon, hogy nem lesz mindig 26 éves és tervezgetni kéne a 65-70 éves korára is. De mivel csupán 220 a bruttója így örül ha fizetés előtt 3 nappal még van vacsoravaló a gyereknek.

Persze ki ne akarna félretenni idős korára, hogy könnyebben élje meg azokat az aranyéveket. Aztán még csak ezután jön az esetleges betegségek, vagy balesetek anyagi átvészelése. Erre jó lenne félretenni némi tartalékot. De ez megint csak egy irreális dolog. Ha már itt tartanánk, hogy mindenkinek van félretett pénze nyugdíjas korára és baleset, betegség esetére is, majd tud is minden hónapban értelmezhető összeget hozzátenni, akkor mindenki boldog kisimult arccal ébredne reggelente.

Akkor pedig még ott van az a harmadik alma. Még nem tettünk félre váratlan kiadás esetére. Tehát ha tönkre megy a hűtő, a mosógép és újat kell venni, esetleg szervizbe kell vinni az autót, akkor is jól jön némi elköthető készpénz. Ha ez is olyan könnyen kivitelezhető lenne, akkor az emberek nagy többsége nem áruhitelre vásárolna háztartási gépet, hanem megvenni egy összegben.

Ezt a modellt nem az átlagembernek találták ki, hanem a minimum középvezetőnek, esetleg az olyan diplomás bérből élőknek, akik kezdőfizetése már a munkába álláskor is a háromszorosa egy gyári munkásénak. De alapvetően a magyar gazdaság még nem tart itt, szóval nem érdemes megpróbálni egy nyugatabbi ország családi költségvetését átültetni a magyar háztartásokba, mert úgy sem fog sikerülni.

Miért kell ilyenekkel etetni a népet kérdem én? Miért kell olyannal hitegetni őket, ami kivitelezhetetlen a számukra? És legfőképpen miért kell éreztetni széles tömegekkel, hogy aki ezt nem képes megtenni, akkor ő nem elég, kevés, a munka, amit végez pedig nem ér sokat, hiszen alig keres valamit?

Sokkal ritkábban egyenlő a mérleg két oldala, így szinte lehetetlen a fent említett példa alapján gazdálkodni. A legtöbb ember örül neki, ha nem havonta, hanem évente félre tud tenni egy, esetleg két almát, de már ez sem annyira gyakori kis hazánkban. Ha valakinek családja van és két, három gyereke akkor valószínűleg elkölti a teljes fizetését minden hónapban. Ha pedig már idősebb korosztály és a gyermekei felnőttek, akkor pedig az ő családjukat támogatja anyagilag. Segít az unokáknak, hogy a szüleiknek egyszerűbb legyen a családi költségvetés kikalkulálása.

De a bölcs pénzügyi megmondó szakemberek nagyon hangzatosan fel tudják ezt vezetni előadásaikon a 100-200 fős hallgatóságnak, akik mind 3000 forintért vettek jegyet az estre. Persze hogy ő így tud gazdálkodni, amikor minden héten tart két ilyen előadást az ország különböző pontjain.

Képek: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük