Boldog szülinapot WiFi

Húsz éves lett a vezeték nélküli hálózati kapcsolat. Még 1999-ben jelentek meg az első wifi képes eszközök a piacon. Azóta pedig igen nagy változáson ment keresztül a technológia. Az iránta való érdeklődés pedig nem, hogy lankadt volna, sőt mindenki vezeték nélkül akar kapcsolódni a világhálóra.

Emlékszem még, amikor először lett wifi az otthonomban, akkor a régi vezetékes internetkapcsolatot váltottuk le és ahhoz, már a szolgáltató wifi képes routert adott. Akkor ez még csak szerény tíz megabites másodpercenkénti letöltést és csupán egyetlen megabites felöltési “sebességet” jelentett.

Egy hihetetlen élmény volt, hogy nem kell sokméteres vezetékkel bajlódni a lakásban, ha odébb akarom vinni a laptopot és még net is kell rá. Akkor már kezdtek terjedni a hordozhatóbb eszközök, amik képesek voltak vezeték nélkül csatlakozni. A plusz megabitek pedig rengeteget számítottak magában az internet élményében, a wifi adta mobilitást a lakáson belül nem is említve.

Viszonylag későn jutott el hozzánk ez a technológia, mert mindig úgy láttuk, hogy nem sok értelme lenne a meglévő csupán egy megabitecske letöltésű kapcsolathoz wifi modemet bekötni. Így hát csak jó pár évvel később következett be nálunk a vezeték nélküli “forradalom”. Egészen pontosan akkor, amikor fejleszteni kezdték a szolgáltatók a hálózataikat környékünkön és már elérhetővé vált a nagyobb, a fent már említett, akkor elképesztőnek tűnő sebesség.

Manapság, ahogy a legtöbb ember én sem tudnám elképzelni a napjaimat internet, de még wifi nélkül sem. Nyilván nem vagyok szociopata függő, ha valamilyen technikai okok miatt napokig el lennék vágva tőle, akkor azt kibírnám. De tény, hogy a hétköznapok szerves részévé vált, hozzáteszem igen rövid idő alatt. Most pedig már olyan, mint a többi alapszolgáltatás, a víz vagy a villany. Persze azért az elektromos áramnál és a vezetékes víznél nem nélkülözhetetlenebb. Szerintem a leolvadt hűtő a romlott kajával és a tisztálkodás hiánya víz nélkül több kellemetlenséggel járna, mint a wifi vagy az internet átmeneti kiesése. Persze ezzel nem mindenki értene egyet velem. De ők a telefonjukban élnek és már sajnos nem is szubkultúra, mert mi vagyunk kevesebben.

De azért azzal egyet értek, hogy alap és teljesen természetes, hogy van. Így hát boldog szülinapot a vezeték nélküli hálózati kapcsolatnak, ami átalakította az internetezési szokásokat.

Képek: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük