Közeledik a halloween, csak kár, hogy nem magyar ünnep

Ismét ősz és újra halloween van a láthatáron. Bármennyire is próbálom nem észre venni, elég nehéz ezt megtenni. A magyar emberek halloween-re készülnek. Az elmúlt hetekben a boltok kirakatai is átalakultak, őszi hangulatba lettek kidíszítve. Ez eddig rendeben van, de most már keverik a halloween-re jellemző motívumokkal.

Persze tisztelem mások kultúráját, az enyémtől eltérő szokásokat. Ez valahogy teljesen természetes és magától értetődő volt mindig is a számomra. Végül is tolerancia és a kölcsönös tisztelet nélkül nem lehet életképes társadalmat felépíteni.

Viszont azt sem szeretem, amikor egy “idegen” kultúra kiszorítja a sajátomat. Mifelénk, itt most a Kárpát-medencét és a magyarságot értem, a keresztény kulturális gyökerek dominálnak. Az lenne a jó, ha úgy tudnánk színesíteni a hazai kultúrát, hogy közben nem kicseréljük a meglévőt. Ez azt jelentené, hogy nálunk elsősorban mindenszentek és halottak napja van, nem pedig “tökölődés”, már elnézést a kifejezésért.

Az a probléma a halloween-el, hogy a fiatalabbak már nem is a mindenszenteket vagy a halottak napját tekintik az október végi november eleji legfőbb ünnepnek, hanem a bulizást, a jelmezes és maskarás party-kat. Ez pedig nem vezet máshova, mint a hagyományos keresztény gyökerek és ezzel az ország indentitásának meggyengüléséhez. Csak, hogy nekünk már van egy jelmezes ünnepünk a naptárban, ez pedig a farsang és az tavasszal van, pontosabban kora tavasz.

Nézzük csak meg, mit hoz fel a magyar internet a keresőben a témával kapcsolatban. Jelmezkészítés, tökfaragás, lámpások házi barkácsolása, sőt már vannak receptek, italok és minden féle egyéb marhaság is. Gombamód szaporodnak az olyan cikkek és blog bejegyzések, ahol éljenzik a halloween-t. A magyar internet is tele van ehhez hasonló, többnyire angol boldog halloween-t kívánó feliratokkal. Mindenhol ott vannak, de miért? Mi a fenének kell nekünk itt Magyarországon boldog halloween-t kívánni, akárhogyan is?!

Igyekeztem még viszonylag szolidabbat választani. Mindenféle pókok és egyéb nem túl kellemes látványt nyújtó dolgok nélkülit keresni a bejegyzésbe illusztrációnak. Mondanom sem kell nem volt egyszerű feladat. Elég nehezen lehet ehhez a témához ízléses képeket találni.

De miért? Kérdem, miért kell úgy csinálni, mintha saját ünnep lenne?

Mintha valami kényszert éreznének rá az emberek, hogy mindent át kell venni külföldről, bármi is legyen az. Pedig van saját kultúránk. Teszem hozzá, nagyon is szép, a régmúltra visszanyúló gyökerekkel rendelkező kultúránk. Ezt pedig nem szabad veszi hagyni, csak azért mert a másé pillanatnyilag érdekesebbnek tűnik. Amúgy meg szerintem a sajátunk is az.

Azt elfogadom, hogy élő kultúraként a magyar is folyamatosan fejlődik, befolyással vannak rá külső és belső hatások. Itt most az angolszász kultúra az a külső hatás. Viszont egy ilyen elsöprő többséggel rendelkező közösség, végzetes hatással lehet egy kis nemzet identitására, ha azt kontrollálatlanul hagyjuk betódulni a hétköznapjainkba. Ezért kell tudatosan a saját hagyományaink megőrzésére törekedni.

Az emberek többségének fogalma sincsen róla, hogy mi is az a halloween. Csupán egy a lényeg, eltér a hétköznapjaik megszokott unalmas ritmusától. Bár most már annyi az “ünnep” és az ünnepelni való, külföldről átvett szokás, hogy lassan már az lesz a rendhagyó, ha épp nem történik semmi.

Ha valaki okot keres a hétköznapokból való kilépésre és kissé színesítené monoton napjait, akkor elsősorban körbenézhetne a magyar ünnepnaptárban is. Biztos, hogy fog tudni találni valamit, ami a számára a megfelelő kikapcsolódást és szórakozást lesz képes nyújtani.

Csak hát a médián keresztül igen nagy a kísértés. A tv-ben nem a saját kultúránkat mutatják nekünk magyaroknak. Ránk nyomják a külföldi maszlagot és ettől a fiatalok identitási válságba kerülhetnek. Nem fogják tudni eldönteni, mi is a sajátunk és mi az ami egyáltalán nem az.

Képek: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük