Otthonunk élő díszei, a szobanövények

Egyetlen lakás vagy ház sem lehet igazán otthonos szobanövények nélkül. Közhelyesen hangzik, mert az is, de az ember a természet része. Amikor pedig megtagadja magától ezt az örökséget és úgy tesz, mintha a modern környezet a világ, amelyet átalakított és kialakított magának lenne az őshonos közeg, amiben kifejlődött nem igazán érzi jól magát.

Depresszió, szorongás, alvás- és étkezési zavarok, a stressz és a gyomorpanaszok, mind-mind a modern korunk nyavalyái. Minden tele mesterséges anyagokkal, csupa beton, fém és üveg. Ezek hasznos dolgok, mert ezekből épülnek a házaink és városaink, de szükség van a zöldellő növényekre a lakó- és dolgozó terekben is.

A szobanövények szeretik a társoságot

Jobb őket kisebb csoportokba rendezni, legalább 3-4 növényt egymás közelében elhelyezni. Az emberek úgy tekintenek a virágokra, mint tárgyakra, akiknek fogalmuk sincsen róla, hogy mi történik körülöttük. Pedig nyugodtan meg lehet próbálni tegyünk a lakásban egymás mellé néhány növényt és egyet pedig helyezzünk el magányosan. Az egyedül árválkodó sokkal lassabban fog fejlődni, míg a csoportosan elhelyezettek sokkal szebbek és egészségesebbek lesznek.

Fontos, hogy elfogadjuk az ember a természet része. A mesterséges városi környezetben pedig kiszakadunk ebből a természetes közegünkből. Éppen ezért lenne fontos, hogy mindenki belecsempésszen egy kis “vadont” a lakásába.

Jól mutatnak

Már rengeteg designos kaspó és virágtál kapható a különféle kertészeti és lakberendezési üzletekben, amik közül kedvünk szerint válogathatunk, hogy melyik illik a leginkább az egyéniségünkhöz.

Amellett pedig, hogy kellemesebbé teszik a helyiségeket, van még több előnyük a puszta esztétika mellett. Frissítik a levegőt, ugyan elég kis méretűek általában a szobanövények, azonban ha sokan vannak, már jelentős lehet a szobában a szűrő szerepük.

Párásítják a levegőt

Télen, amikor a kinti száraz levegőt felfűtjük a lakásban a relatív páratartalom lecsökken. Ez légzőszervi irritációt is okozhat. Ilyenkor sokan párologtató, egy párásító készüléket üzemelnek be, ami a levegőbe vizet párologtatva növeli a szoba levegőjének a páratartalmát. Azonban ennél van egy sokkal dekoratívabb és sokoldalúbb megoldás és még a villanyszámla sem lesz több tőle.

A növények természetes módon képesek szabályozni a lakás vagy a ház levegőjének páratartalmát. Mindezt pedig abszolúte környezetbarát módon végzik. Kevésbé törődésigényes fajtáknál pedig különösebb odafigyelésre sincsen szükség. Elég őket egy-két hetente megöntözni, illetve időnként letörölni a beporosodó leveleket.

Oxigént termelnek

Már említettem, hogy élő díszeink nem csak dekoratívak, de frissítik is a levegőt. Termelik az oxigént, azáltal, hogy a kinti növényekhez hasonlóan megkötik a légkör szén-dioxid tartalmát, amit a vázszerkezetükbe építenek be. Bár egy kisebb tömegű növénynél, mit amiket rendszerint a lakásban tartunk ez nem egy horribilis mennyiség, de azért mégis csak észrevehető.

Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől nincsen szükség szellőztetésre, de mégis két szellőztetés között tovább marad friss a levegő.

Télen is zöldek

Igen kellemes hangulatot tudnak teremteni a szobában az egész évben üdén zöldellő növényeink. Még akkor is, amikor kint már rég lehullatták a leveleiket a fák, sőt eshet akár hó vagy ónos eső nekik a lakásban mindig nyár van. Az emberek többsége általában sokkal jobban kedveli a nyarat. Ezzel elég nehéz vitatkozni, tényleg sok szempontból kellemesebb, mint a szürke, hideg tél. Épp ezért a szobanövények egy kis élettől lüktető menedéket tudnak létrehozni a zord télben is.

Zöldellő oázisunk ilyenkor a nyár érzetét adja nekünk és a zöld levelek láttán máris jobb kedvre derülünk.

Képek: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük