Klímaváltozás: 2050. ősz; 2050 október 18.

Az alábbiakban egy képzeletbeli híradást olvashattok el. Arról szól, hogy ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen, akkor akár ilyen is lehet az ősz Magyarországon. Az írás a globális felmelegedés hatásait próbálja szemléltetni. Teljes egészében a képzelet szüleménye, legalábbis egyenlőre. De sajnos könnyen valósággá válhat, ha nem mérsékeljük a káros anyag kibocsájtást és a globális felmelegedés elszabadul.

Ma 2050. október 18. kedd van. Már reggel 7 órakor 21 fokot mutatnak a hőmérők. Napközben továbbra is napos idő várható. A már hatodik hete tartó aszályos időszak láthatóan november első napjaiig még kitart. Délután a legmagasabb hőmérséklet 29-32 fok között alakul.

Kecskemét mellett az elmúlt évek egyik legnagyobb homokviharára lehet számítani az este folyamán. A viharos 80-90 km/h-ás szelet olykor 110-115 km/h-ás lökések kísérhetik. Az emberek már napokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést és a védekezést. Szakértők szerint nem ez lesz minden idők legnagyobb ilyen vihara, de komoly károkat fog okozni.

A Duna vízszintje már eddig is rekord alacsony volt az elmúlt időszakban. Most viszont a vízfolyás már nem ér le a déli határig sem. Mohácsnál teljesen kiszáradt a folyó. Csak az elhullott halakat lehet látni a napégette folyómeder alján. A helyiek arról beszélnek, hogy ilyet még csak nem is hallottak, hogy korábban hasonló történt volna.

Mindezek mellett az országos vízkorlátozás továbbra is érvényben marad. A vezetékes vízszolgáltatás az ország nagy részén továbbra is szünetel vagy csak időszakosan érhető el.

A hatóságok továbbra is azt kérik a lakosságtól, hogy ne használjanak sok vizet. Azokon a helyeken, ahol még időszakosan sem elérhető a vízszolgáltatás lajtos kocsikkal próbálják biztosítani a lakosság ellátását.

Utoljára ilyen hosszan tartó aszályos időszak 4 éve volt 2046-ban. De a Duna vízszintje ekkor nem apadt el teljesen a kiadós osztrák esőzések miatt. A mostani viszont az egész térséget érinti, így ez Európa egyik legnagyobb vízhiányos időszaka is egyben.

Az egyetlen jó hír az elmúlt hetekben, hogy az Északi-középhegység erdőtüzeit egyenlőre sikerült feltartóztatni és nem terjednek tovább a lángok. De így is több ezer hektár erdő égett le. Több mint 12 ezer embert kellett kitelepíteni. Ha nem csapnak fel ismét a lángok, akkor ezek az emberek egy része visszatérhetnek otthonaikba. Viszont több száz lakóépület vált lakhatatlanná.

Emberek, gondolkodjunk! Ez kell nekünk? Még tehetünk érte, hogy ez NE történhessen meg.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük