A világ legújabb csodája az 5G

Magyarországon is az elsők között kezdődik az 5G forradalomnak nevezett telekommunikációs világfordulat. A Vodafone nemrégiben aktiválta az új mobilhálózata első szegmensét a fővárosban. Így a Duna parti felhasználok a belvárosban már élvezhetik is az új szolgáltatás nyújtotta előnyöket. Persze csak ha van hozzá megfelelő készülékük és előfizetői csomagjuk is.

Kissé meglepő, hogy nem a Telekom lett az első idehaza, aki ilyen hálózatot kapcsol be a kereskedelmi forgalomba. Sokakhoz hasonlóan én is rájuk tippeltem volna, de a vodások beelőzték őket.

Azon gondolkodtam, mi az értelme az ilyen drámai módon megnövelt sávszéllességnek. De nem tudtam rájönni, egyenlőre. Miként tudjuk ezt mi egyszerű átlagfelhasználók kiaknázni? Kell-e nekünk ez egyáltalán? Illetve a közeljövőben van-e valami olyan, most még meg nem vásárolható technológia a láthatáron, ami indokolni fogja egy ilyen mobilhálózat szükségességét.

Korábban a legtöbben azzal érveltek, hogy semmi értelme addig sávszélet emelni, amíg a havi adatkeretet nem bővítik jelentősen, esetleg módosítják korlátlanra. Nos jó hír szerintem, hogy az elmúlt időben már valamennyi mobilszolgáltatónak van korálltan adatcsomagja, így ez már elméletileg nem lehet akadály. Természetesen az már más kérdés, hogy ez mennyire borsos árú.

Olyanokkal szokták aposztrofálni az 5G-s hálózat előnyeit, hogy sokkal több eszközt tud egyidejűleg kiszolgálni és kevesebb energiát is igényel. De lássuk be nekem teljesen mindegy hogy egy bázisállomás 100 vagy épp 10 000 mobilt szolgál ki egyszerre. Meg az sem érdekel, hogy a mobilcég villanyszámlája kevesebb lesz vagy sem. A kisebb fogyasztás terén csak akkor van haszna a dolognak a számomra, ha a telefonon antennája is jóval kevesebbet fogyaszt, amikor 5G-t használ. Azonban ha ez csak elenyésző 1-2 százalék lesz akkor úgy sem lehet észrevenni a gyakorlatban.

Viszont a mostani hírek arról szólnak, hogy pont, hogy több energiát igényelnek ezek az antennák. Ezt pedig nagyobb akkumulátorokkal próbálják ellensúlyozni a telefongyártók.

Az ipart emlegetik még, hogy fontos szerepe van az automatizációban, de lássuk be ez megint csak nem érint mindenkit. Vagyis szinte senkit sem. Legalábbis közvetlenül és egyenlőre. Később ha terjed a robotizálás, akkor is csak annyit fog észrevenni a nagy többség, hogy megszűnt a munkája vagy a műszakban a korábbi megszokott 350 ember helyett csak 120 van körülötte mert a többit helyettesítették valami “okos” eszközzel.

Jó dolog biztos ez az 5G, de a korábbi G-khez képest a hétköznapi ember nem fog akkora változást tapasztalni. Amikor bevezették a 3G-t az volt a legnagyobb változás. Hiszen az volt, ami elhozta a valódi internetet a mobilokra, a 4G-s utódja pedig értelmezhető és élvezhető sebességűre gyorsította azt. De amikor valaki filmet néz és szüksége van hozzá a mobilján 12 megabit másodpercenkénti adatátvitelre, akkor teljesen mindegy hogy a 4G-t használja és van neki 50 mega rendelkezésre állása vagy az 5G-t és van neki 500 megás sávszéllessége. A végeredmény ugyan az, megnézi a videóját, amíg a buszra vár a megállóban.

Oké, ott az alacsony késleltetés. Ez játékoknál a legfontosabb tényező. Én is tudom mennyire idegesítő, amikor felkúszik a késleltetés több száz ms-re és lehetelten normálisan játszani. De a témában a telefonon való játékot nem tudom megítélni. Nem szoktam mobilon játszani. Arról meg azt gondolom, miért játszana valaki PC-n mobilnetről, amikor a wifi gyorsabb és olcsóbb mint a mobilnet? Most már a legtöbb háztartásban elérhetőek az igen gyors vezetékes hálózatok és még a minősége is kielégítő tud lenni. Otthon nyilván senki nem fog a mobilnettel vacakolni, út közben meg kétlem, hogy bárki is a laptopján akarna játszani az utcán.

Talán annyi a lényege, hogy ez hozza el az összekapcsolt eszközök sokaságát. Persze ennek nem tudom a gyakorlatban otthon mi lesz a haszna. Nem sok értelmét látom, hogy a telefon jelez ha végzett a mosógép, úgy is nekem kell kiszedni és összehajtogatni őket. Ha meg nem szárító is egyben, akkor még előtte teregetni is kell a szekrénybe pakolás előtt. A többi összekapcsolt kütyü meg szintén nem ad tényleges hasznot a dolognak. Majd beszélget egymással a tea- és a kávéfőző. Csak a mikró meg ne sértődjön ha a háta mögött összesúgnak.

Tehát egyenlőre nem tudok olyan felhasználási módot, ami értelmét és indokát jelentené az 5G-re való beruházásnak részemről. De nem elítélem és elkönyvelem haszontalannak, nyilván a következő években majd változnak a felhasználói igények is, így elképzelhető hogy reális igény és szükség lesz rá a hétköznapokban is.

Kép: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük