Akkor most milyen évszak van és mi jön ezután?

Az ablakon kinézve olyan mint, ha szeptember eleje lenne, de október vége van. Ha a hőmérőre ránézek, azt mutatja, mint nyáron 26 fok. De ősz van. Állítólag. De mint a mondás is tartja, tévedni emberi dolog.

Hőhullám van gyerekek, hőhullám! Attól még, hogy októbert írunk lehet ilyen. Ezt a jelenséget általában a nyárral társítjuk, de attól még előfordul az év bármely pontján. Viszont ha nem most történne, hanem júliusban, nos ez esetben lenne legalább 35 fok. Így viszont csak 28 van és persze nem érződik annyira melegnek, mivel éjjel jobban lehűl minden és hidegebb a talaj. De attól ez még egy combos hőhullám.

Igen az ilyenkor szokásosnál akár 12 fokkal is több van. Hogy ez probléma-e? Persze, hogy az! Viszont, ha már egyszer ez van, akkor inkább élvezzük ki előnyeit. Egy ilyen délies meleget szállító frontnak úgy sem tudnánk a jó oldalát nézni nyáron. Úgy, hogy nincs más hátra, mint a strandra, vagyis majdnem, de fagyizni mindenképp.

Ebből a szemszögből nézve lássuk be:

Ez a klíma ilyenkor igencsak kellemes tud lenni és nincsen miért panaszkodni. Lehet kirándulni, szabadtéri programokat szervezni, pláne, hogy még az eső miatt sem kell aggódnunk.

Azért most már látni pár olyan fát is, ami kezdi hullatni a leveleit. De a java még rajtuk van. Ami a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy szinte nem látszik a különbség a lombkorona nyári állapotához képest.

A májust nem számítva igen hosszú lett az idei nyár és egészen elnyújtott az ősz is. Úgy tűnik a télre még igen sokat kell várni, nem mint ha amúgy lenne “igazi” tél. Na ezt viszont a legtöbben tényleg nem is bánják.

Az időképen olvastam, hogy olyan légtömeg érkezik fölénk, ami leginkább a nyár folyamán júliusban és augusztusban jellemző. Ez pedig késő nyárias időt eredményez.

A tavalyi után ez zsinórban a második ilyen ősz, hogy gyakorlatilag 4-6 héttel el van tolódva a klíma a megszokotthoz képest. Természetesen azért aggasztó is egy ilyen hőség, mert ugyan ez nyáron a 25-28 fokos átlagos mérsékelten meleg napokat kibírhatatlan 35-40 fokos hőséggé tudja változtatni. Viszont októberben kifejezetten kellemes tud lenni, amikor kint tudjuk, akár csak 8-12 fok is lehetne.

Nem kell mindig vészmadárkondi, úgy sem tehetünk túl sokat ellene. Persze a klímavédelem nagyon fontos, amibe most nem mennék bele. Ezt egyébként úgy értettem, hogy teljesen mindegy ma és holnap mit teszünk, akkor is ilyen idő van. Viszont hosszútávon még tehetünk érte, hogy a helyzet ne súlyosbodjon tovább. Jó lenne nem így járni, ahogy már azt leírtam múltkor is.

Kép: Unsplash
Forrás: Időkép

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük