Értünk dolgoznak, még az ünnepnapokon is

Ideje lenne jobban megbecsülnünk azok munkáját, akiknek nincsen semmilyen ünnep, hétvége és pláne nem hosszú hétvége. Nap mint nap kemény munkát végeznek azért, hogy mi jól érezhessük magunkat.

Az egészségük és testi épségük kockáztatásával végzik munkájukat a társadalom javára. Mindeközben pedig erősen alul vannak fizetve, sorsukkal pedig nem foglakozik senki sem. A társadalom kiveti őket, lenézik, alábecsülik munkájuk nélkülözhetetlenségét.

Összegyűjtik a szemetet és elszállítják, hogy mi kényelmes komfortos tiszta környezetben élhessünk. Nem számít milyen az idő, tél van vagy nyár, esik az eső vagy fúj a szél, minden esetben dolgoznak. Az ünnepnapok sem ünnepnapok, legyen szó karácsonyról vagy húsvétról, esetleg egyik nemzeti ünnepünkről ők akkor is teszik a dolgukat.

A hulladék egy koszos, gyakran fertőző dolog, amit nem veszélytelen begyűjteni és kezelni, feldolgozni sem. Bármikor elegendő csak egy apróbb sérülés, egy szilánk okozta vágás, hogy kórházba kerüljenek egy nehezen leküzdhető fertőzéssel. Arról nem is beszélve, hogy amikor működik a szemetesautó szemétprése még nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha a kifogyott hajtógázás dobozokat a szemétbe dobjuk, azok felrobbanhatnak a prés nyomása alatt. Ez pedig akár életveszélyes sérüléseket is okozhat a munkásoknál.

Ők mégis minden nap munkába mennek és teszik ami a dolguk, eközben pedig próbálnak nem arra gondolni, mennyire veszélyes is ez.

Tőlünk pedig köszönetképpen legtöbbször a lenézést, a megvetést és az undort kapják csak, amiért ők egy kukásautó hátulján utazva töltik dolgos idejüket. Pedig a munkájuk nélkül nem lennénk képesek fenntartani jelenlegi életszínvonalunkat. Egész egyszerűen néhány hét alatt elkezdene belepni minket a szemét. Személy szerint az én háztartásom úgy nagyjából 2 naponta termel egy zsák szemetet, úgy hogy a szelektíven gyűjthető “hulladékot” különválogatjuk és nem a kukába dobjuk.

Ha ez mind a házkörül maradna a szomszédokéval együtt, akkor néhány hónap alatt a parkoló megtellene szeméttel.

Az esetek többségében csak egy vállrántatás az emberek reakciója és elintézik egy közhelyes megjegyzéssel, miszerint ha tanultak volna és legalább 8 általánosuk meglenne, akkor nem kellene ezt csinálniuk. Pedig ez tipikusan egy olyan munka, amit mindenképpen el kell végeznie valakinek. Hiába a hipermodern technológia, a szemét egyenlőre még nem megy bele önállóan sem a kukába, sem pedig a kukáskocsi rakterébe.

Sokkal inkább tartozunk irántuk megbecsüléssel, mint megvetéssel és undorral, amiért egy koszos és büdös alja munkát végeznek, mint ahogy sokan vélik.

Kép: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük