Mikulás

Amikor én voltam kisgyerek, akkor még december 6-án jött a mikulás. Mára sokat lustult, többnyire csak karácsonykor ér ide. De ez természetesen nem az ő hibája, csak próbál megfelelni az aktuális trendeknek.

Az év egyik legszebb időszaka az adventi, amikor mindenki készül a karácsonyra. Ajándékokat válogat és készít, igyekszik meglepni és megörvendeztetni szeretteit, ismerőseit és barátait. Kidekorálják a házakat és az üzleteket, valamint karácsonyi díszekbe öltöztetik a várost is.

Hagyományosan nálunk a Jézuska a karácsony központi alakja. Ez ugyan másutt is így van, viszont Magyarországon az ajándékozás is hozzá fűződik. Ellenben a nyugatabbi országokban a Télapó a karácsonyi ajándékok leszállítója. Nem nagy különbség az ünnepet illetően, viszont mégis egészen más.

Nem mondom, hogy ez egy rossz dolog lenne, hogy a Mikulás kétszer jön már. Először december 6-án, majd pár héttel később karácsonykor ismét tiszteletét teszi a gyerekeknél.

Ki okolható ezért?

Alapvetően senki, de mégis mindenki. Ez nem egy személyre, szervezetre vagy országra vetíthető ki. Manapság egyszerűen így működik a világ. Botorság lenne azt hinni régen nem volt változás és a tradíciók hagyományok kőbevésett statikus dolgok lennének. Mindig is volt változás, csak éppen sokkal kisebb ütemben. Ahhoz pedig, hogy ezt észre lehessen venni több generáció gyakran akár tíznél is több, amit meg kellett vizsgálni, hogy tetten érjük a népi szokások és hagyományok ilyen mértékű átalakulását, amihez napjainkban elegendő csupán 2-3 évtized.

Ez az, amit a legtöbb ember nem ért és támadólag lép fel olyan apróságok ellen is, hogy karácsonykor a Télapó jön vagy a Jézuska.

Felelősnek nem a magyar embereket tartom elsősorban, akik beengedik ezt a kissé módosult ám igen kedves szokást. Sokkal inkább azokat vagy pontosabban fogalmazva azt a tényt lehet hibáztatni, hogy temérdek mennyiségű a tengerentúli karácsonyi film. Már én is úgy nőttem fel, hogy Télapós filmekkel volt tele a karácsonyi tv adás minden csatornán. Viszont nálam még külön volt válogatva a két dolog. Tudtuk és én is tudtam, hogy nálunk a Jézuska hozza az ajándékot. Valahogyan sosem jutott eszembe, hogy ez másképp is lehetne, hiába az a sok film.

Mostanra viszont már van egy újabb generáció, olyan fiatalokból akiknek már a szüleik is ezeket a filmeket nézték karácsony este a tv-ben. Így hát nálunk már lassan a húsvéti nyúl is szenteste érkezik kis túlzással. Amúgy az időjárást elnézve még elő is fordulhat.

Honnan származik a Mikulás?

Mivel ezt már mások megírták korábban nem fogom újra feltalálni a spanyol viaszt, így egy bekezdést kimásolok a Wikipédiáról, ha pedig valakit bővebben is érdekel akkor ott részletesebben is el tudja olvasni.

A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra város püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják.

Wikipedia

A Télapó elnevezés ennél egy kicsit bonyolultabb, de ebbe most nem mennék inkább bele. De a Wikipédián erről is olvashat az érdeklődő.

Nem kell kisarkítani

Némi kulturális változás, fejlődés és átalakulás még nem a világvége. Ha ez alapvetően nem változtatja meg rövid idő alatt drasztikusan a közösség életét. De a legfontosabb, hogy nem külső kényszer és nyomás hatására teszi, hanem egy természetes belső folyamat részeként, illetve melléktermékeként a globalizációnak.

Nem kell rögtön ripacskodni és fújni csak azért, mert nem értünk valamit. Aki úgy szeretné megtarthatja a karácsonyi ajándékozás régebbi formáját annak minden szereplőjével, az nyugodtan megteheti. Aki viszont úgy kívánja felvehet mellé vagy helyette új alakokat is. Mindenki szíve joga eldönteni, miként ünnepli a karácsonyt.

Miért ne lehetnének barátok?

Jézuska és Télapó akár együtt is hozhatja az ajándékot. Ez azért is lehetséges, mivel épp úgy egy keresztény alakról van szó. Így tehát egyáltalán nem áll távol a karácsony szellemétől és úgy általában az adventi időszaktól.

Az emberek hajlamosak riválisként kezelni a két szereplőt. Pedig itt nem erről van szó. Mind a két alak az emberiség javát szolgálta és szolgálja ma is. Ugyan eltérő és más formában, de nagyjából hasonló szerepet is betöltve a karácsonyt illetően, már ha az ajándékozási szokásokat nézzük.

Persze a kis Jézus szerepe az ünnepben elvitathatatlan és elsősorban róla szól ez. De ettől még a Télapó nem lesz egy bitroló, aki a helyére tör.

Kép: Unsplash
Forrás: Wikipédia

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük