Egy éves a Gutenberg

Egy évvel ezelőtt jelent meg a WordPress új generációs szerkesztőjét is kínáló, a blokkokat tartalmazó, Gutenberg névre keresztelt 5-ös verzió. Mostanra már több javítást és kisebb nagyobb rácfelvarrást kapott az azóta eltelt hónapok során. Egy év elteltével pedig igen látványos és kényelmes szerkesztővé vált.

Eleinte kételkedtem

Amikor először megláttam milyen is lesz kételkedtem. Nem igazán nyerte el a tetszésemet. Ez még jóval a megjelenése előtt, a teszt időszakban volt. Sokakhoz hasonlóan én is kipróbáltam az akkor még csak plugin-ként elérhető szerkesztőt. Majd gyorsan váltottam is vissza a klasszikusra.

Számomra az 5.1 után lett elfogadható, amikor már elkezdték szépen csiszolgatni és kiszedni belőle a kisebb hibákat.

Most már nem váltanék vissza

Az azóta eltelt időben már igen megkedveltem ezt az új sokkal praktikusabb tartalom szerkesztési módot. A blokkoknak köszönhetően a jól szervezhető tartalom, sokkal könnyebbé és egyszerűbbé tette a bejegyzések írását, mint korábban bármikor.

Ez volt a legnagyobb fejlesztés évek óta, amit a rendszeren végeztek a készítők.

Jól szervezhető blokkok

Játszi könnyedséggel lehet az egyes bekezdéseket pakolgatni, formázni, személyre szabni. Mind különálló blokként kezelhető és elkülönítve formázható. Ez nagyban megsegíti a design kialakítását.

Továbbá azzal, hogy a bekezdések mind önálló blokkok, gyorsan lehet variálni a sorrendjüket. Ezzel pedig hangsúlyosabbá tenni a szöveg egyes részeit, hogy mi miután kell következzen.

Kissé a drag-and-drop rendszerekre kezd ezzel hasonlítani, de nem akar az lenni és nem is az. Ugyanakkor mégis merőben leegyszerűsíti a tartalom rendezésének módját. Így pedig akinek nem kell túl profi eszköz már nem kell olyan kiegészítőket használnia, mint a Elementor. Aminek a használata sokkal bonyolultabb és körülményesebb, mint a WP saját blokkrendszerű szerkesztőjének.

Tetszetős galériák, oszlopok és média a szöveg mellett

Könnyedén hozhatunk létre oszlopokat, amikkel szemléletesebbé és tagoltabbá tehetjük a bejegyzésünket.

Ezzel a módszerrel, könnyebben áttekinthetővé és szellősebbé tehetjük a szövegünket.

A rövidebb sorokat amúgy is sokkal könnyebben el lehet olvasni, mint a végeláthatatlan, széles hasábokat.

Elegáns és figyelemfelkeltő.

A tartalomkezelés szabadsága

A WordPress ingyenes és szabad szoftver. Korlátlan lehetőségeket nyújt, feltéve ha valaki ért egy kicsit a kódíráshoz. Amit én nem mondhatok el magamról. De épp ettől olyan nagyszerű ez a rendszer. Ha hozzám hasonlóan valakinek fogalma sincsen a programozáshoz, akkor is könnyedén képes weboldalakat létrehozni a segítségével. Ugyanis olyan, mint egy üres keret, amibe csak bele kell rakni a saját tartalmunkat.

A WordPress a váz

Nekünk csak ki kell töltenünk tartalommal, a többit a rendszer elvégzi helyettünk. Legenerál mindent, ami a megjelenéshez kell. Kódot ír, linkeket generál és össze is kapcsolja őket.

Túl sok technikai részletbe nem szeretnék belemenni, mert annak valószínűleg igen sok pontatlanság lenne a vége, mert nem igazán értek hozzá. De épp ez a szép benne. Gyakorlatilag aki alapszinten tud számítógépet használni, az el fog boldogulni ezzel is.

A sablonokkal könnyű

Ezernyi sablont találni hozzá, amiket pár kattintással telepíthetünk is a rendszerünkbe. Ezek olyanok mint a ruhák. Ráadjuk, felöltöztetjük vele a tartalmunkat és bármikor újra “átöltöztetjük”, ha újat szeretnénk.

Természetesen nem csak ingyenes, de fizetős sablonok is vannak. Ezek általában profibb megjelenést kölcsönöznek az oldalnak, több funkcióval és könnyebben rendezhető megjelenéssel.. Viszont sokba kerülhetnek. Előnyük, hogy általában jár hozzájuk több hónap, gyakran 1-2 éven át támogatás, így a felmerülő gondok esetén van hova fordulni.

Alig van rendszerigénye

Igen kevés erőforrással is beéri ez a honlapmotor. Nem szükséges tízezrekért vagy akár százezrekért tárhelyet vagy webszervert bérelnünk. Nagy valószínűséggel az egyik legkisebb csomag is bőven megteszi majd nekünk.

Kis rendszerigénye miatt a fenntartása olcsó és praktikus. Még az igen limitált memóriát és processzor teljesítményt kínáló legkisebb webtárhely csomagok is bőven elegendőek a motor futtatására. Akár ilyen gyenge alapokon futtatva is több ezres látogatószámot ki tud szolgálni.

Évek óta használom

Már jó ideje használom a WordPress-t és nem cserélném le más tartalomkezelőre. Számomra ezt volt a legkönnyebb használni, nulla informatikai ismerettel is. Nem is csoda, hogy ez a legnépszerűbb ilyen rendszer a világon. Weboldalak millió használják az egyszerűbb személyes blogoktól kezdve, mint akár a Trivl is és professzionális nagyvállalati weboldalakig, amire most nem akarok példát írni (nem reklámozok).

Képek: Pixabay, Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük