Akkor ki is szennyez igazán?!

A környezetszennyezés korunk egyik legégetőbb problémája. A szén-dioxid kibocsájtás évről évre rekordokat döntöget és a hőmérséklet is egyre emelkedik. Autók, buszok, vonatok (dízel), gyakorlatilag bármilyen jármű elképesztő mennyiséget bocsájt ki belőle. De ritkán esik szó a hajókról.

Találtam egy cikket, miszerint nem is olyan károsak az autók és nyugodtan használhatjuk kedvünk szerint. Ugyanis összehasonlíthatatlanul több káros anyagot, azaz többek között az üvegházhatású szén-dioxidot bocsájtanak ki a tengeri közlekedésben használt óriáshajók.

A cikk szerint sokszoros volt a többlet a tengeri hajók javára az autókkal szemben. Pedig 260 millió autó az igen sok és meglehetősen sok üzemanyagot igényel. Amúgy ezt a kibocsájtást csupán 203 hajónak sikerült elérnie, ami önmagában elképesztő. Ebből kiszámolható, hogy egy hajó kibocsájtása több mint 1,2 millió autóénak feleltethető meg. Ez nagyjából Magyarország gépjárműparkjának a harmada.

Körülbelül 3-4 óriás tengeri hajó, annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint Magyarország teljes gépjárműparkja.

De ez csak egy cég 203 hajója. Az igazán nagy hajók, azok az igen brutálisan szennyezőek. Mindössze 15 ilyen, pontosabban a legnagyobb 15 hajó annyit juttat a levegőbe az üvegházhatású szén-dioxidból, mint a világ összes autója együtt.

Őket miért nem cseszteti senki, hogy miattuk sülünk meg?

Mi hétköznapi emberek folyton kapunk. Lépten, nyomon azt sulykolják az emberekbe, hogy az autó az káros. Az egyszeri ember meg még hibásnak is érzi magát, mert sokat autózik és sajnálja, hogy ő miatta megy tönkre a bolygó.

Gondoljuk csak újra! Nem is személy szerint mi vagyunk a hibásak! Hanem a multik.

Durva, hogy mennyire nem foglalkoztak eddig a hajózás kérdésével. A vasutakat többnyire modernizálták. Legalábbis világviszonylatban. Magyarországon ugyan a legtöbb szerelvény régi, de nagyon sok köztük az elektromos. Az elmúlt években pedig sokat fejlődött a vasúti közlekedés, bár igaz nem idehaza.

A hatalmas szállítóhajókból miért nem készül valaki kevésbé szennyező változat? Ha a nukleáris meghajtás drága lenne és az energia nem tárolható akkumulátorokban, mert nagyobb aksi kéne, mint a hajó, akkor a mérnököket neki kéne ültetni a probléma megoldásának kiötlésére.

A nukleáris meghajtás kérdésére visszatérve kicsit. Alapvetően jó ötlet. Sokkal jobb, mint a fosszilis. Ha tényleg oda van figyelve és megfelelően biztonságos a rendszer, akkor jó ötlet. Máskülönben csak még nagyobb veszélyforrás egy esetleges radioaktív szennyezés eshetősége a világóceánban.

Egyenlőtlen küzdelemnek tartja az európai vasutak szövetsége, hogy a kötöttpályás cégek nagyobb közterhet viselnek, mint…

Közzétette: Élő Bolygónk – 2019. november 21., csütörtök

Képek: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük