Advent és a kapitalizmus (v)iszonya

Olyan régóta tele vannak már a boltok karácsonyi és adventi árukészletekkel, díszekkel, hogy az embernek már az az érzése mostanra vége az ünnepnek mert eltelt lassan másfél hónap. Pedig még csak most hétvégén lesz advent első vasárnapja.

A kapitalizmus elrontja az ünnepet, ugyanis igen gyorsan rá lehet unni, ha nem nagyjából egy hónapos ünnepi szezonról beszélünk, hanem több hónapról. Már október közepén karácsonyi díszekkel voltak tele a bevásárlóközpontok polcai. Az egyik barkácsáruházban pedig már két hete is a karácsonyi zenék szóltak. Teszem hozzá idegen nyelven. Ugyan, miért is szólna magyarul? Végül is csak Magyarországon vagyunk…

Kell ez nekünk így?

Igen és egyben Nem. Véleményem szerint csak a mennyiség és a minőség aránya nem megfelelő. Igazából a tényleges adventi időszakra kellene szorítkozni és nem elkezdeni már mindenszentek előtt két héttel. Az ünnep elmúltával pedig majd lusták lesznek beszedni a dekorációkat és január végéig nézegethetjük a karácsonyfákat a plazákban.

Ennyi idő alatt az ember érzéketlenné válik iránta. Teljesen megszokja és a “táj” részét képezőnek érzi a dekorációt és mindent ami a karácsony szellemiségét jelenti. Az egész pedig csak azért alakult így, mert a marketingesek így akarnak minél hosszabban hasznot hajtani a szezonból.

Alapvetően nem csak erről, de mindenről elmondható, hogy a kapitalizmus rossz viszonyt tart fent vele. Ugyanis legyen szó bármiről, a harácsoló életmód igyekszik kihasználni az emberek érzelmeit és vásárlásra ösztönözni őket. Ez alól már az advent és a karácsony sem képeznek kivételeket.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük