Nem tüntetni, hanem cselekedni kellene a klímavédelem érdekében

A figyelemfelhívás igen hatékony módjai közé tartoznak a tömeges megmozdulások. Ha elég nagy a tömeg kellő felfordulást tudnak okozni, hogy sokan észrevegyék, ha más miatt nem is, azért, mert kényelmetlenséget okoztak nekik.

Az alábbi szövegben leírom, mit gondolok a klímatüntetésről és minap Budapesten megrendezett klímafelvonulásról.

Klímatüntetés Budapesten 2019. 11. 29.

Miért tüntetnek?

Unalmukban nem tudnak mit kezdeni tengernyi ráérő szabadidejükkel. Nagyjából ezért. Bizonyára van köztük olyan is, akit valóban érdekel a klímavédelem, azonban a nagy többség csak a csordaszellem miatt vonul ki ilyenkor az utcára.

Üvölteni kell, skandálni, másra mutogatni, fennakadást okozni a közlekedésben, bűnbakot keresni, vagy csupán politikai hasznot kovácsolni belőle, netán megpróbálni így több figyelemhez jutni? Naná, hogy megyek…

Véleményem szerint hasonló gondolatmenet játszódhatott le a legtöbb résztvevő fejében. A végeredmény pedig a semmilyen eredményt nem hozó pocsékolás.

Tüntetés helyett miért nem cselekednek inkább?

A cselekvés és a tényleges megoldások megkeresése, majd azok végrehajtása a legtöbb olyan ember fejében, akik tüntetésre mennek, meg sem fordul. Ők nem a tényleges aggodalmuk és a témát mélyen átérző lelki világuk miatt vonulnak ki az ilyen megmozdulások alkalmával a városba. Hanem azért, hogy skandálhassanak, hibáztathassanak valakit és megmutassák a világnak, hogy nagy felfordulást tudnak kelteni.

Jelentősen többet tehetnének a Föld megmentésért, ha egy olyan jellegű megmozdulást szerveznek, ahol a skandálás helyett van aktív cselekvés is a klíma- és környezetvédelem terén. Szedhetnének szemetet is a fővárosi parkokban és utcákon. Egy ilyen esemény alkalmával épp úgy meg tudnák mutatni, hogy ők mit szeretnének, mi zavarja őket és épp úgy fel figyelnének rájuk az emberek a nagy számuk miatt.

De hát nekik nem a tényleges cselekvés a szándékuk, csak a feltűnéskeltés.

Hogy jön ide a szivárvány?

Valószínűleg én vagyok az igen maradi, de nekem a szivárványról Mózes jut az eszembe, amikor ellát az eső és elapadt az özönvíz, majd Isten szivárványt festett az égre. Az Úr aztán megígérte az embereknek, hogy többet nem fordul elő és a szivárvány jelezzék az Ő ígéretét.

Szóval ebből az elgondolásból tényleg nem tudom, hogy miért kell színesre festett hajjal tüntetni a klímáért. Igazából a hajfestés “ökoköltsége” valószínűleg nem elhanyagolható. Nyilvánvalóan az így tüntető fiatalok jóval többet tudtak volna tenni a klímáért ha meghagyják eredeti hajszínüket és inkább otthon maradnak.

Már ebből sem tudták kihagyni azt a bizonyos mozaikszóval fémjelzett életstílust, aminek természetesen semmi köze a bolygó megmentéséhez.

De hát manapság bárki bármilyen céllal szervezhet megmozdulásokat. Ilyen világot élünk…

A tüntetés is teher a bolygónak

Nyilván még egyik tüntető sem gondolkodott el azon, hogy mekkora környzeti tehet jelent a bolygóra, amit igénybevesz egy ilyen felvonulás.

Rendőri intézkedésekre van szükség a forgalomkorlátozás- és terelés miatt. A felhasznált rendőrségi erőforrások, járművek üzemagyaga és az eset során igénybe vett egyéb felszerelések, eszközök természetes elhasználódás mértéke is öko-terhet jelent. Mint tudjuk minden használati tárgynak meg van a maga élettartama. Minél többet használjuk, annál hamarabb kell javítani, majd lecserélni. Ha a rendőrautó nem megy, hanem áll, nem kopnak az alkatrészek, nem kopik a gumi, nem fogy az olaj, nem használódik semmi. Tehát később kell cserélni, javítani.

De ugyan ez vonatkozik mindenre. A cipőre, a csizmára, a kabátra, bármi egyébre. Egy ilyen esemény során használt kommunikációs eszközök akkumulátoraira is. Aminek a gyártása, tudjuk igen csak környezetszennyező tud lenni. Mindenre, de tényleg mindenre gondolni kell, amikor a környezetvédelemről van szó.

A tüntetők által felhasznált transzparensek anyagai. A külön az erre a célra megvásárolt új ruhák és kiegészítők.

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de én még nem láttam olyan tömegrendezvényt, tüntetést, bármilyen békés felvonulást, ahol senki nem szórt volna el szemetet az utcán a vonulási útvonalon.

Tehát én csak ellene szóló érveket tudok felhozni egy tüntetésre. Főleg egy olyanra, ami a klíma védelmére jött létre. A klímát pont azzal lehetne a legjobban védeni, ha tartózkodunk az ilyen eseményeken való részvételtől.

Ez a rövid kis szösszenet nem fedi le a teljes képet. Nyilvánvaló sok apróbb és jelentősebb dolog is elkerülte a figyelmemet. Egy ember nem gondolhat mindenre.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük