Homo binaris

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, bemutatom az emberiség jövőjét, fajunk új példányát, a Homo Binaris-t. Egy számítógép belsejében él és azt hiszi okosabb és több mindenki másnál. Valahol itt kezdődött a terminátorok és a cylon-ok lázadása is teremtőik ellen.

Volt egyszer egy konferencia a jövő emberéről és a fejlődésről, ami a technológiai innovációval jár és vélik sokan elkerülhetetlen. Ennek apropóján jutott eszembe néhány gondolat a jövőnket illetően. Szerintük gép és ember egybeolvad. Szerintem ha ezt az irány folytatják csak társadalmi szakadékot vágnak az emberek közé és lesznek a modernek, akik többnek hiszik magukat az általuk maradinak nevezett igazi emberekhez képest.

Na akkor gúnyolódjunk kicsit az egészen!

Új emberfajta: Homo Binaris

Felőlem aztán nevezhetik a homo sapiens utódját homo binaris-nak is és élhet egy számítógépre lementett virtuális tudatban. A fejlődés üteme túl gyors, erőltetett és ez megrémiszti az embereket.

Akkor aztán minden gondolatuk lehet csupa nulla és egyes, majd egész nap lehet barkóbázni és mondogatni igen – nem.

Bár a játék gyorsan unalmassá válna ha csak a nullák és egyesek közül lehet tippelni. Kapásból 50% esélye van a kitalálónak, hogy egyből eltalálja a választ.

A q bitek bevezetésével a kvantum-számítástechnikában pedig már a köztes válasz is megengedett lesz, ez pedig az is. Ekkor egyszerre igen is van meg nem is van. Talán ez feldobja majd a játékot egy időre és kevésbé lesz unalmas.

Mesterséges intelligencia

Szívesen használjuk a modern eszközöket, de csak addig, amíg azokat mi irányítjuk és kontrolláljuk. Amint ezek a megoldások átveszik az irányítást, mondván megkönnyítik az életünket, máris sokkal kevésbé lesznek szimpatikusak legtöbbünk számára.

Önállóan cselekvő és saját döntéseket hozó gépek a világ legveszélyesebb dolgai. Láthatjuk mi történik ha egy embernek mentális problémái vannak és hajlamos az erőszakra. Az ilyen kombinációkból lesznek a híradások főhírei. Belegondolni is elborzasztó, mi történhet ha egy mindent átszövő mesterséges intelligenciánál üt be a gebasz. Az 5G hálózatokkal éppen ezt kívánják megvalósítani világméretűben. Összekapcsolt eszközök milliárdjairól beszélnek folyamatosan, amik könnyebbé és egyszerűbbé teszik az életünket.

Társadalmilag hatalmas nyomás nehezedik már így is az emberekre a technológiák gyors és erőszakos befurakodásától az intim szféránkba. Azt milyen tolakodónak fogja érezni a társadalom, ha gépek és egy “tudatban” összpontosuló intelligencia figyeli majd mindenki minden mozzanatát, követi az életünket.

Rajtam a frász tör ki ha csak rá gondolok, hogy ez a küszöbön álló jövő.

Néhány évvel ezelőtt jelentek meg olyan hírek, miszerint a Blizzard játékfejlesztő vállalat és a Google közös mesterségesintelligencia projektje keretében a Starcraft játék elsajátítására tanítják utóbbi cég gépagyát. Mondván ebből sokat fog tudni fejlődni és tanulni.

Teszem fel én a kérdést miért kell erőszakra tanítani egy újszülöttet?

Ezek a gépi rendszerek olyanok mint a csecsemők. Semmit nem tudnak a világról, nincsen kialakult morális értékrendjük, így különösen veszélyes őket már az elején erőszakkal tanítani. Egyszer fel fognak nőni és akkor mit fognak tenni? Talán azt gondolják majd a valódi világról is, hogy az egész nem más mint egy játék, ahol győzni kell.

Sisakot, vödröt, dobozt… bármi egyebet a fejekre húzni

Kétféleképpen lehet reagálni a virtuális valóság szemüvegekre:

  • kell nekem, deszuper
  • húzza a fejébe az, aki kitalálta

Értelemszerűen én az utóbbiak táborába tartozom. Lehet mondani, hogy maradi felfogás, de én haladónak mondanám. Ez egy menekülés a valóságból és a “gyerekek” majd úgy is kinövik egyszer.

Biztos vagyok benne, hogy el fog terjedni a VR technológia a következő évtizedben. Viszont az lesz majd az igazi, ha nem kell hozzá a fejünkbe húzni semmit, hogy láthassuk. Na ez a ma még tudományos fantasztikumnak számító hologramokat a levegőbe vetítő rendszer még a jövő találmánya.

Nem mondom, hogy akkor okosabb dolognak fogom tartani, ha már drótok, sisakok és egyéb kellékek nélkül láthatom Pikachu-t az asztalon táncolni, de úgy jóval kényelmesebb lesz a használata.

Tudatosságban a világot elhagyó bambán vigyorgó a levegőben kapálódzó idiótát láthatunk a felső képen.

Igazán tervezhették volna ezeket a VR-szemüvegeket bukósisak formájúra, akkor legalább még viccesebb lenne az egész. Így látszik a rácsodálkozó bamba képe a használójának, miközben akkorára tátja a száját, hogy a manduláit ki lehetne venni. Elvarázsolt pillanatában pedig lehet még fel sem tűnne neki az egész.

Ugye milyen cuki… még nem jött rá, hogy nem kellünk neki

Ilyen kis cukiságnak álcázott terminátorokat már gyártanak is. Könnyű vele megbarátkozni, mert hatalmas nagy szemei vannak, ami még csillog is, hogy kedvesebbnek tűnjön tőle. A szája nem túl hivalkodóan, de mosolyog. Igazán könnyű befogadni a háztartásba.

De a terminátorok sem voltak mindig olyanok, amilyenek, és a cylonok sem. Csak hát közben volt egy öntudatra ébredés és feleslegessé vállt a számukra az ember. Sőt mi több a cylon-ok esetében bosszúra és megtorlásra vágytak.

Mind két sci-fi nagyon jól bemutatja, mi történhet, ha nem tartjuk a megfelelő kontroll alatt a technológiát.

Lehet kissé óvatosabbnak kellene lenni az összekapcsolt dolgok hálózatával, amit úgy aposztrofálnak, hogy a sok kis eszköz egy nagy hálózatba kötve sokkal többre lesz képes, mint külön külön. Lefordítva: Épp most épül a SKYNET!

A cylon-ok és a terminátorok (skynet) is ártalmatlan játékként, robotporszívóként és összekapcsolt dolgok hálózataként kezdte pályafutását, hogy kényelmesebbé tegyék az emberek életét.

Mi különbözteti meg az embert a géptől?

Modern gondolkodásúak azt szokták hangoztatni, hogy az ember nem más mint egy két lábon járó és szerves “üzemanyaggal” működő biológiai szuperszámítógép.

Pedig sokkal több ennél. Van lelkünk és nem a szemétlerakó vár ránk életünk végén, hanem a túlvilág vagy egy másik élet. Filozófia kérdése az egész, hogy ki miben hisz.

Végezetül

Eddig nem szoktam gúnyolódni és kifigurázni semmit, de ez mellett nem lehet csak “úgy” elmenni. Sőt simán hozzászólni sem a témához.

De az is lehet eddig is gúnyolódtam már. Nem tudom, én nem annak szántam, persze ezt mindenki döntse el saját magának. Aztán lehet szeretni vagy a szeretni ellenkezőjét érezni az írás iránt. Csak nyugodtan, a szöveg nem fogja érezni, engem meg hidegen hagy.

További szép napot kívánok…

Képek: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük