Éljen soká a Nagy Vörös Folt

No persze nem valami csúnya bőrbetegségről van szó, hanem a Jupiter gigantikus három Föld méretű viharáról. Ez a hatalmas vihar már évszázadok óta tombol a gázóriás légkörében és eddig azt gondolták lassanként zsugorodik és teljesen el is tűnhet.

Leginkább az nyűgöz le a Jupiterben, hogy minden, ami vele kapcsolatos gigantikus felfoghatatlan méretű. A puszta mérete is lélegzetelállító és emberi létékkel felfoghatatlan. Több százszor akkora a tömege mint a Föld. Egyetlen vihara akkora, mint szülőbolygónk háromszor. Ezek a viharok mellett pedig a legerősebb földi hurrikánok is eltörpülnek, hiszen akár 500 km/h-s szél is tombolhat a gázóriás légkörében.

Új megfigyelések azt bizonyítják, hogy a Nagy Vörös Folt zsugorodik, az átmérője évente mintegy 900–1000 km-rel csökken.

Wikipedia

Azonban új adatok alapján több kutató most már nem biztos abban, hogy a közeljövőben eltűnhet ez a vihar, ugyanis kisebb viharokat olvaszt magába. Ezek pedig folyamatosan táplálják az erejét, így folyamatosan megújul.

A bolygó felhői ránézésre egyébként igen csak olyanok, mint egy olajfestmény.

Galilei fedezte fel a Jupiter belső, négy legnagyobb holdját és figyelte meg az anyabolygót is, akkor korszakalttónak számító, mai szemmel nézve viszont igen kezdetleges távcsövével.

Évszázadokon át nem tudtuk pontosan mi is az a hatalmas folt a bolygó légkörében. Most már tudjuk, egy elképesztően nagy vihar. Viszont amit most nem tudunk, az az, hogy miként működik. Többek között ezt próbálja kideríteni a NASA Juno küldetése. Melynek egyik különlegessége, hogy ez az első napelemes űreszköz, ami ilyen messze teljesít szolgálatot a naptól.

Segítségével az elmúlt években elképesztő új dolgokat tudhatunk meg a Jupiter legnagyobb viharáról is. Valamint csodálatos képekkel gazdagodtunk általa.

Az alábbiakban összeállítottam egy néhány képből álló válogatást a legújabb rendelkezésre álló képekből, amiket a NASA Juno szondája készített a Jupiter körül keringve.

Forrás: NASA

A fenti képet a Juno készítette a Jupiter nagy Vörös Foltjáról. Az általunk színesnek látott kép valójában három külön kép kombinációjából jött létre, amit a NASA április 1-én készített, amikor is a Juno végrehajtotta a 12. Jupiter közeli elrepülését. Ekkor a szonda 24,749 kilométer és 49,299 kilométer távolság között volt a bolygó déli féltekéje fölött.

A következő kép pedig erősen javított annak érdekében, hogy könnyebben lehessen megfigyelni rajta a vihar körüli turbulenciákat, illetve jól kiemelje a hatalmas vörös vihart.

Forrás: NASA

A fenti képen jól látható a vigar gigantikus mivolta. A Wikipédián a következőképpen írnak a Jupiter méretéről:

… tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének.

Wikipedia
Forrás: NASA

A fenti képet pedig még 2017 július 10-én készítette a NASA szondája, ekkor még 14 ezer kilométerre sem volt a bolygótól.

Nem éppen a legélesebb, legtisztább képek egyike, de meglehetősen közeli a felvétel, ezért is válogattam be ide. Egyébként ez volt a Juno hetedik közeli elhaladása a gázóriás mellett és ekkor csupán 13917 kilométerre volt tőle.

A Juno egy elnyújtott elliptikus pályán kering a bolygó körül, aminek következtében időnként nagyon közel, máskor pedig igen távol kerül attól. Az alábbi több rétegből összetevődő felvételt a hatodik ilyen közelrepülés alkalmával készítette a szonda, amikor áthaladt a Nagy Vörös Folt felett is.

Forrás: NASA

A fenti ábra a NASA Juno szondája a MWR műszere által készített felvétel hat csatornáját mutatja, különböző mélységekben. Látszik, hogy lejjebb haladva emelkedik a felvétel, ahogy azt az ábra színei is mutatják. A melegebb részeket világosabb, míg a hűvösebb részeket sötétebb színnel jelölték.

A kép legfelső rétege pedig a látható fény hullámhosszában készítette az űrjármű a kamerájával.

Több száz kilométer mélyre nyúlik a a vihar a légkörben. Mi csak a felszínt látjuk.

Képek: NASA
Forrás: NASA, Wikipedia

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük