A nárcista világszemlélet a nyugati világ férge

A nyugati kultúrának egy kollektív pszichiátriai kezelésre lenne szüksége, ahhoz, hogy kigyógyulhasson az eltorzult, a valósággal még távolról sem egyező narcisztikus állapotából.

Mint az almát a féreg, úgy emészti fel belülről a narcizmus a magát felvilágosultnak tartó nyugati kultúrát. Önmagát mindenki szépnek, okosnak, művelnek, felvilágosultnak és legfőképpen toleránsnak tartja. Közben pedig mindenkivel elutasító, aki nem olyan mint ők. Vagyis beképzelt, arrogáns és önhitű.

Hihetetlen, hogy a nyugatnak, annyira nincsen önbizalma, hogy mások identitásának elnyomásával próbál nagyobbnak tűnni saját maga szemében. Ezzel mintegy megpróbálva biztosítani a siker, a nagyság és az elégedettség érzetét társadalma számára. Most már ott tart a történet, hogy senki nem lehet boldog, anélkül, hogy ne lenne valamivel több, jobb és sikeresebb a másik embernél. Ez a hozzáállás pedig már nem csak individuális, de kollektív szinten is megmutatkozik a társadalmukon.

Kétségtelen, hogy alapvető identitási válsággal küzdenek, amin nem tudnak urrá lenni, hiszen, önhitt, önelégült nárcisztikus alkatuk nem engedi meg a hibáik beismerését és a segítség elfogadását. Éppen ezért képesek elmenni a falig és inkább látványosan elbukni, mintsem visszalépni és irányt változtatni.

A nárcisztikus szeméyliség minden klasszikus tünetét mutatja a nyugati kultúra.

Mások fölött állónak és fedhetetlennek hiszik igazukat, csak mi tévedhetünk, nekik nem lehetnek hibáik, és amit tesznek, gondolnak, az mindig helyes és célravezető.

Kép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük