Regulázzuk meg az internetet?

Az internet épp annyira lesz csak rasszista, részrehajló, cenzuratív vagy alattomos, mint az azt használó emberek. Az internet nem egy személy, nincsen akarata, nem szeretne semmilyen lenni, csak épp olyan, amilyenné teszik az emberek.

Most, hogy megfogalmaztuk a lányeget, beszélgethetünk is róla egy kicsit bővebben.

Valamilyenen szinten a cenzúrára szükség van, de ezt semmiképpen sem teheti meg a szolgáltatást nyújtó magánkézben lévő vállalt. Önkényesen legalábbis nem. A korlátozáshoz szükséges szabályoknak egyetemlegesnek kell lenniük. Csakis kormányok és államok törvényei által meghatározott módon és formában lenne szabad alkalmazni ezt a fajta tartalomszűrést.

Miért lenne joga a szolgáltatást nyújtó vállaltnak eldönteni, mit szabad és mit nem? Ők nem hatóság, nem állami szervezet, és nem állnak az emberek felett sem. Nem kaptak a néptől semmiféle felhatalmazást, hogy ezt megtegyék. Egyszerűen semmi joguk sem lenne dönteni egy tartalom elfogadhatóságáról és semmi közük hozzá, hogy a felhasználóik miként használják, pontosabban mire használják a szolgáltatásukat.

Kizárólag egy valamilyenen közösségi szolgáltatást nyújtó cég, akkor cenzúrázhat tartalmat, ha az illetékes hatóság felkéri, illetve feljogosítja rá.

Ugynakkor szükség is van a tartalmak szűrésére, hiszen az erőszakot és ez egymás ellen való uszítást fel kell számolni. De az emberek ugyanazt teszik az online térben is, mint a fizikai valóságban. Esetleg valamivel agresszívebb megközelítésben, hiszen nem kell szembenézni a közönséggel. Nem szükséges valós időben lereagálni a válaszokat és azt, hogy miként kerül fogattatásra egyes megnyilvánulás, tevékenység vagy vélemény.

Azonban hiszem, hogy minden egyes ember számára biztosítani kell a szabad véleménynyilvánítás jogát, lehetőségét és eszközét.

Az egész megközelítés hibás. Az internetet nem lehet megregulázni egészen addig, amíg az emberek azt a jelenlegi módon használják. Ugyanis, ahol tömeg van ott nagyobb az esélye az erőszakos összetűzéseknek is, mint verbálisan, mint fizikálisan. Nagyon sokan a 90-es éveket szokták emlegetni, hogy az internet egy egészen más hely volt akkor, mint manapság.

De ebben az esetben meg kell vizsgálni a mostani és az akkori felhasználói bázis méretét és összetételét. Jóval kevesebben, a mainál több mint 100-szor kisebb létszámú csoport használta a világhálót és nem volt lehetősége a legalsóbb iskolázottságú legkevésbé művelt, gondolatait kulturált és rendezett módon kifejezni nem tudó emberek széles tömegének, hogy teleposztoljon minden közösségi felületet a jobb esetben csak üres fecsegésével, rosszabb esetben erőszakos, bomlasztó, sőt uszító sivalkodásaival.

Ez a nagy különbség a mai és a 20-25 évvel ezelőtti internet között.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük