2051. “tavasz”; 2051. február 9.

Ismét egy jövőbeli híradással jelentkezem, amiben a klímaváltozás és a környezetre gyakorolt pusztító hatásaira szeretném felhívni a figyelmet. Az első ilyen írásom ide kattintva érhető el. Most pedig következzen az elképzelt jövő.

Ma 2051. február 9-e csütörtök van.

Hamarosan elkészül a Tihanyi-gát

A jó időben tovább folytatják a munkálatokat a Balaton körül, miszerint igyekeznek még a forróság beállta előtt leválasztani a tó Tihanyi-félszigettől északra eső részét, hogy az így megmaradt kisebb vízfelületet hosszabb távon is fent lehessen tartani.

A munkálatok már évek óta zajlanak, ennek ellenére csak lassan halad az építkezés, mivel évente csupán néhány hónapot lehet dolgozni. A nyári 45-50 fokos hőségben még a munkagépek sem bírják a terhelést, az építőmunkásokról nem is beszélve.

Most nézzük a közelebbi kilátásokat időjárásunkban.

Kellemes tavaszi időben lehet részünk a mai napon is. Ahogyan azt már az elmúlt napokban megszokhattuk folyamosan emelkedik a hőmérséklet és a hétvégére már 20-22 fok is kilátásba kerülhet. Csapadékra már csak szórványosan kell számítani. Ezzel együtt pedig a következő hetekben fokozatosan szárazabbá válik időjárásunk és a március közeledtével egyre csökken a csapadékhajlam.

Fontosabb híreink röviden:

Az októberben történt erdőtüzek után hátramaradt teljesen leégett lakóházak bontását megkezdték. Továbbra is több, mint 7 ezer ember elhelyezéséről az állam gondoskodik átmeneti szállásokon. Ők azok, akik otthona menthetetlenné vált az erdőtüzek következtében. Hosszútávú lakhatásuk megoldására egyenlőre nincs kész megoldás.

Víztározóinknak sajnos nem sikerült újratöltődniük a nyári kimerítő használat után. Így azok csupán 70-75 százalékos töltöttséggel rendelkeznek. Ezzel viszont félő, hogy nem tart ki a vízkészlet az ország szárazabb területein a következő esőzéses időszakig.

Egyre éleződik a Duna vizét övező nemzetközi vita

Az elmúlt hetekben fokozódott az a nemzetközi vita, hogy melyik ország mennyit használhat fel a Duna vizéből. Megoldás azonban egyenlőre nincs a kérdésre, ellenben egyre több a követelőzés és a betarthatatlan ígérgetés az érintett országok részéről. Egyértelmű, hogy azok az országok jártak rosszabbul, ahová az elmúlt években is csak időszakosan a téli hónapokban ér el a folyó vize, a túlzott vízhasználat és a csapadékhiány miatt.

Még az sem segít a helyzeten, hogy a Dunának rengeteg mellékfolyója van, amik akár fel is tölthetnék a medrét. De ezek többsége is vagy kiszáradt, vagy pedig az összes vizet felhasználják belőlük, mielőtt elérnék a torkolatot.

Áprilisra elkészülhet a Tihany-i gát

Ezzel végleg lecsökken a Balaton vízfelülete és, így nyerhet a tó pár évet a teljes nyári kiszáradástól. A víz fürdőzésre már évek óta alkalmatlan, így főként csak öntözésre hasznosítja a mezőgazdaság. A gát megépítésével az a cél, hogy a lecsökkent vízfelület hosszabb távon is fenntartható így a déli mezőgazdasági földek vízellátásának bizonytalansága valamelyest csökkenthető.

Nem utolsó sorban pedig élőhelyül szolgál rengeteg, a szárazság elől menekülő madár és egyéb állat számára a hosszú és perzselő nyári időszak alatt.

Emberek, gondolkodjunk! Ez kell nekünk? Még tehetünk érte, hogy ez NE történhessen meg.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük