Mikor jön a tavasz?

A karácsony elmúltával valószínűleg már senki vagy talán csak igen kevesen szeretnének havat, így lehet már beszélni a tavaszi várakozásról. A mérsékelten hideg tél után következik az átlagosnál meglehetősen melegebb kora tavasz. Az elmúlt évek után már nem is annyira meglepő, hogy februárban tavaszodik. Majd az április második fele kora nyárias idővel telik.

Mindenki csak a tavaszt várja és a nyárba vágyik, pedig a télnek is meg van a maga szépsége a havas tájjal és a zúzmarás faágakkal. Persze ezeket mostanában egyre ritkábban tapasztalhatjuk meg, így a tél is veszít élvezeti erejéből és csupán a szürke monotónítása marad meg a viszonylag “langyos”, de mégsem túl komfortos hőmérsékletével. Ezeket végiggondolva egyáltalán nem kell rajt meglepődni, hogy már az sem szereti a téli hónapokat, aki korábban kedvelte azt. Így hát nem maradt más, mint a tavaszra való várakozás.

De vajon mikor érkezik meg az idén?

Nyilván nem vagyok meterológus, de ha egy kicsit is gondolkodunk rajta egész jól meg lehet tippelni. Végig kell csak venni az elmúlt éveket és abból sokmindenre lehet következtetni.

A múlt évben a február enyhe volt és tavaszias. Remélhetőleg nem kell már sokat várni az idén sem a melegebb délies szellők érkeztéig.

Mivel a 2019-es nyár viszonylag csapadékosnak volt mondható, főleg az első fele, így biztosra vehetjük, hogy nem lesz még egy ennyire esős nyár közvetlenül utána. A klímaváltozást figyelembe véve, pedig arra lehet következtetni, hogy ha csökken a csapadék, az a hőmérséklet (az eső hűtő szerepének hiányában) néhány fokos emelkedésével járhat.

Egyenlőre viszont ne szaladjunk ennyire előre. Most a tavaszt várjuk még egyenlőre, persze jó lenne rögtön fejest ugrani a nyárba, de még egyenlőre csak január van. Ezzel még a tavaszról is korai lenne beszélni, de hát változnak a dolgok, köztük a klíma is. Így az előrejelzéseket áttekintve szépen kirajzolódik, hogy a következő 1-2 hétben fokozatosan napról napra enyhül az idő.

Ezzel pedig kezdetét veszi a tavasz kibontakozása. Már így is virágzó ibolyát lehet találni a fű között megbújva, pedig még csak január vége van. A hőmérsékleti előrejelzésekből kirajzolódó grafikonok pedig azt mutatják, hogy 1 hét múlva akár 10 fokot meghaladó maximumok is lehetnek.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük