Januárra beköszönt a tél?

Úgy tűnik ezentúl a tél csupán néhány hetes időszakra szorítkozik vissza. Egészen elgondolkodtató, hogy ez most még a késő ősz vagy már a kora tavasz. A napsütéses órák száma hirtelen megugrott és nem azért mert jelentősen hosszabbodtak a nappalok, csupán ragyogó a napsütés kora délelőttől egészen napnyugtáig. A reggeli nem túl kemény fagyok pedig a délelőtt folyamán gyorsan elillannak a délutáni napsütésben pedig nem ritka a +4 és +12 fok sem.

Akkor most tehetnénk fel a kérdést, hogy miként lesz ebből a leghidegebb téli hónapunk?

Hát így!

Ez a leghidegebb időszak akkor is, ha épp nincsen hideg. Télen épp úgy hat a globális felmelegedés, mint nyáron.

Ennél csak melegebb lesz az év folyamán. Amennyivel melegebb volt és tovább tartott az ősz, úgy jön valószínűleg előbb a tavasz és szint úgy melegebb lesz az átlagosnál. Ebből következik, hogy a tavasz nem márciustól májusig tart, hanem februártól áprilisig.

No, de visszatérve a januárra.

Régebben még ilyenkor hideg északi vagy északkeleti szél fújt és hozta a kemény mínuszokat, ami után még napközben is gyakran napokra megmaradtak a két számjegyű fagyok.

Nagy valószínűséggel nem kell sem kemény, sem pedig hosszan tartó, elhúzódó fagyokra számítani. A tavalyi tél is épp ilyen volt. Reggelente voltak kisebb fagyok -2 és -6 fok körül, délutánra meg nyoma sem maradt a reggeli mínuszoknak. Ez pedig az idén sincsen másként.

Így néhány nappal az ünnepek után már ne is legyen hó. Ha egyszer karácsonyra nem volt képes esni, most már jöjjön a tavasz.

Havazásra is csak a magasabban fekvő és északabbi területeken kell készülni az idén télen. Az ország nagy részén megmaradó hótakaróra nem sok esély van, figyelembe véve, hogy a reggeli fagyok napközben bőven 0 fok fölé melegednek.

A mostani lehűlés és reggeli deres táj már-már a tél illúzióját kelti. Vajon hány napig fog tartani? Kettő? Három? Az eddigiek alapján legfeljebb három. Minden két hidegebb nap után jött pár melegebb, amikor még a reggel is melegebb a levegő, mint délután kellene.

Ez a bejegyzés csak egy kisebb kitekintő a közeli időjárást tekintve és latolgatás a telet illetően. Bár a legtöbb emberhez hasonlóan én is sajnáltam, hogy a karácsony nem hóval borítottan telt, viszont összességében, még ha a klímának így nem is jobb, nekünk mindenképpen az.

A karácsony előtti luca napi jóslatok ha tényleg igazak lesznek az idei év időjárására, akkor igen meleg évnek nézünk elébe. Mind a 12 nap jóval melegebb volt az átlagosnál, sőt voltak napok, amikor igen jelentős volt az attól való eltérés.

Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, de nagy valószínűséggel kemény vagy hosszan tartó telet biztosan nem. A kettőt együtt meg még annyira se.

Képek: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük