Ausztrália: tűzvész

A végeredményt tekintve mindegy, hogy mi okozta, szándékos gyújtogatás vagy a megváltozó klíma. A következménye ugyanaz. Hatalmas területek perzselődnek fel és állatok millió pusztulnak el, csak azért mert az ember gondatlan. Ha a klímaváltozás okozta szárazság miatt, akkor az ember közvetve okolható, ha szándékos gyújtogatás akkor pedig közvetlenül. Legyen bárhogy, akkor is az ember a felelős érte.

Jelenleg nem történik nagyobb tragédia a bolygón.

Ausztrália jó okkal viseli a Föld legszárazabb kontinense nevet. Arra kár is alapozni, hogy a tüzeket majd az eső eloltja, mert ez aligha fog megtörténni, bár az utóbbi időben az időjárás igen kegyes volt a kontinenshez és segítette az oltásban résztvevőket.

Sorra jönnek a hírek, miszerint már 500 millió nagyobb állat pusztult el, de hallani olyat is, ahol már 1 milliárdra teszik ezeknek az egyedeknek a számát. Azért hangsúlyozzák ki, hogy nagyobb, mert ebbe nem tartozik bele a milliárdnyi apró rovar és egyéb kis élőlény.

Feltételezésem szerint a másodlagos hatások következtében, a tűzvész elmúltával tovább fog még folytatódni egy darabig az élőlények pusztulása. A tápláléklánc alját rovarok és férgek jelentik. Mivel ezekből is jóval kevesebb áll majd rendelkezésre a következő években, így a nagyobb testű állatok pusztulása még tovább folytatódhat.

Talán ez lesz az a pont, amire már a média és a közvélemény kevésbé fog odafigyelni. Mert nem jelent majd akkora szenzációt nap mint nap több ezer állat éhen pusztulása, mint a sokkal feltűnőbb tűz tombolása.

Pedig ekkor is kiemelt figyelmet és segítségnyújtást fog igényelni az ausztrál állatvilág.

Az embernek a szíve szakad meg még a felvételeket látva is, amikor összeégett bundájú, megperzselődött koalákat látni a híradásokban. Még itt is a tenni és a segíteni akarás késztetése lesz úrrá rajtunk, pedig távol vagyunk az eseményektől és semmit sem tehetünk Európa közepéről.

A következményeket tekintve egyelőre felmérhetetlen a kár, ami a kontinenst érte. A pontos számokat valószínűleg sosem fogjuk ismerni, hogy mennyi állat pusztult el. De a becslések így is elborzasztóak.

Legyen bárhogy is, szándékos gyújtogatás vagy klímakatasztrófa, akkor is mi, emberek vagyunk okolhatóak. Ezért pedig mindent meg kell tennünk, hogy mérsékeljük a károkat és nemzetközi összefogással biztosítsuk, hogy ez az eset többé ne ismétlődhessen meg sem Ausztráliában, sem pedig másutt.

Képek: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük