Mindenki Hulk akar lenni! Tényleg? :o

Több év kitartó edzés, rengeteg étrendkiegészítő és még annál is több minőségi magas fehérjetartalmú étel, de mindenek előtt kitartó kemény edzés minden héten 3-4 alkalommal. Ez nem azt jelenti, hogy valaki Hulk akarna lenni. A jó forma nem egyenlő a minél nagyobb hatalmas, masszív kötegelt izomzattal, ami bizonyos esetekben már akkora lehet, hogy a szabad és könnyed mozgásban is akadályozza büszke viselőjét.

Akkor miért is edzünk, ha nem azért, hogy nagyok, még nagyobbak, sőt még annál is nagyobbak legyünk?

Szerintem az érzésért, ami rögtön két dologra osztható.

Első: Az, amikor legyőztem saját magamat, ment 1-2 kilóval nagyobb súlyt tudok megemelni vagy 1-2 ismétléssel több megy ugyan abból. Netán ugyan azzal a súllyal és ismétlésszámmal plusz egy extra sorozat.

Második: Az, amikor az a csodállatos érzés tölt el mindenütt, hogy ezdettem. Feszülnek és dagadnak az izmok és azt akarom soha ne múljon el. Csodállattal és ámulattal nézek a tükörbe és egy olyan fickó néz vissza, aki eddig nem voltam. Bentről kiszabadult és most a felszínretörve vasat akar hajlítani.

Ehhez nem feltétlenül kell 110 kilósra és bucira gyúrnia magát valakinek. Jóval mérsékeltebb tömeggel is épp úgy lehet élvezni ezt a sportot. Sőt nem kell leragadni egyetlen stílusnál sem. A cross-fit és a súlyzós edzés remekül párosítható. Igazán jól kiegészítik egymást. Ezt a kettőt pedig még lehet tovább erősíteni egy állóképességi, még ha nem is túl rendszeresen végzett sporttal, a futással.

Mindezek előtt pedig a legfontosabb a testi és szellemi frissesség, egészség megőrzése, ami csak a rendszeresen végzett testedzés segítségével őrizhető meg.

Számomra az az elfogadható fizikai állapot, ha bármilyen testpozícióban elbírom saját magamat. Ilyenkor vagyok fitt. Erre egy Hulk méretűre gyúrt csak kondizós “sportember” nem lenne képes. Persze az edés azon formájának nem is az “célja”.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer az olyan irányú edzés, amikor nem pusztán az izmok méret növelése a lényeg, sőt ez csak másodlagos szempont, mellékesen jelentkező bónusz. Az erő, a kitartás fokozása a fontosabb ilyenkor, ami természetes velejárója az izomtérfogat és méret növekedés is. De ez csak a másodlagos, ami nem mellékesen szép impozáns tud lenni, de csak mértékkel.

A feleslegesen túl nagyra gyúrt vázizomzat csak plusz terhet jelent a szívre és a keringési rendszerre, ugyanis ezen értékes szervünknek egyáltalán nem mindegy, hogy plusz 20 kilóval nagyobb izomtömegben kell-e keringetnie a vért vagy sem. Ez pedig nem csak az edzéseken jelentkezik. Ekkor a megterhelés folyamatosan a nap minden percében fennáll. Hiszen mindegy hogy az ilyen egyén épp sportol vagy alszik, akkor is a megnövelt vérmennyiséget kell mozgatni a szívnek.

Szerintem egyáltalán nem éri meg Hulk-nak lenni. A legtöbben pedig egyáltalán nem is erre vágynak. Ez pusztán az én véleményem, aki ettől eltérően vélekedik, annak szíve joga, egészségére.

Rengeteg sztereotípia él az emberekben az edzőtermekkel, főleg a súlyzós edzésekkel kapcsolatban. Ezek többsége egy a rendszeres testedzést végzők igen kis hányadán alapulnak. Ők azok, akik bármit képesek megtenni hogy egy dekával is több izom legyen rajtuk.

Félreértés ne essék, nem lenézem őket, csak nem látom értelmét és hasznát egy olyan testalkatnak, ami a hétköznapokban nem jár semmilyen előnyel, adott helyzetben még hátráltat is. Igazán esztétikus tud lenni, amikor valakinek minden apró kis izma tökéletesen kirajzolódik, de hogy őszinte legyek, a középút sokkal inkább vonzó lehet mások számára. Ugyanakkor mégis kit érdekel bárki véleménye is? Élvezem, csinálom!

Persze, ha erről kérdeznénk random terembe járókat, egyikük sem ismerné be, hogy nem akar Hulk lenni. Hiúságból, büszkeségből és az edzőterembe járó többi haver előtti macsósságból. Minden teremben van viszont belőlük néhány, a Hulk-okból. Ők azok akik már ott vannak amikor megérkezel, majd, amikor egy óra edzés után készülődsz haza, ők még mindig ugyan olyan intenzitással folytatják tovább, mintha csak épp most kezdték volna el.

A kitartásuk és elszántságuk mindenképpen becsülendő és tiszteletreméltó, de ők vannak kevesebben, a Hulk-ok. A hiedelmekkel ellentétben pedig egyáltalán nem olyan otrombák és faragatlanok, mint amilyennek látszódni akarnak.

A legtöbbünk azért jár le a terembe, hogy egy kellemes baráti társasághoz tartozzon. Jó a légkör, szuper a hangulat és még a sütit is ledolgozza, amit odafele tömött be az útba eső cukrászdában. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük