Ha a harmadik világ szennyez, akkor miért nálunk megy a klímahiszti?

Ha olyanok állnak a környezetszennyezés élén, mint Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek, Vietnam, Srí Lanka, Egyiptom, Thaiföld és még nagyon hosszan sorolhatnánk, akkor miért nálunk megy a hisztéria, hogy oda kell figyelni a környezetre? Valóban tenni kell az óceánok megvédéséért, de nem vállalhatunk magunkra mindent.

Abban az esetben, ha csak az EU az USA és még néhány fejlett ország mutat hajlandóságot a környezetvédelem iránt, akkor el fog bukni minden ez irányú törekvés. Ugyanis a világ népességének csak egy kisebb hányadát tesszük ki mi, azok az országok, ahol nem hoznak megfelelő intézkedéseket társadalmi vagy gazdasági okokból jóval több ember él.

Nyugodtan lehet méricskélni és számolgatni mennyi szemét kerül a folyókba és az óceánokba és lehet olyan kijelentéseket tenni, hogy X év múlva több lesz a szemét, mint a hal. Lehet statisztikákat készíteni és összegezni melyik cég termékéből vagy annak csomagolásából kerül a legtöbb a vizekbe. De ennek semmi értelme, ha az embereket láthatóan nem érdekli.

Egyáltalán nem a nagy multikat akarom megvédeni, de miért a gyártóra próbálják hárítani a felelősséget, hogy kikerül az ő márkajelzésükkel ellátott hulladék a természetbe?

Ők a helyileg hatályos előírásokat betartva készítenek el minden terméket és hozzák a boltokban forgalomba. Legalábbis többnyire így szokott lenni. Az meg, miután az emberek megvásárolják a terméküket és rövidebb vagy hosszabb használatot követően szükségtelenné vált számukra ott hajítják el az üdítős palackot, ahol kifogyott belőle az ital, igazán nem a gyártók hibája.

Tehát nyugodtan lehet mutogatni a cégekre és lehet guberálni a szemét között és keresgélni rajt a márkajelzést, hogy vajon melyik termékről van szó és ki a gyártója. De nem maguk a gyártók és a forgalomba hozók szórják el, hanem a szűk látókörű fogyasztóik. Más szóval az emberek, akik épp a cégekre mutogatnak.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük