Elindult az ÉletMentő app

A mobilforradalom hosszú évek után hozzánk is elhozta a mobil applikációs vészhelyzeti segélykérés lehetőségét. Mindenképpen elismerésre méltó és üdvözítő fejlesztés az OMSZ részéről. Igyekeznek kihasználni a technológia nyújtotta lehetőségeket az ellátás minőségének és gyorsaságának javítása érdekében.

Elkészítették azt az alkalmazást, amivel bárki egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, ami nagyban növeli a túlélési esélyeket. Ennek legfőképpen akkor van jelentősége, ha bajba jutott nem tud beszélni vagy nem tudná elmondani, hogy pontosan hol tartózkodik. Ugyanis a GPS segítségével még a pontos helyzete is látható a mentést irányítók részéről.

Hívja fel egyetlen gombnyomással vészhelyzet esetén az Országos Mentőszolgálatot! Küldje el egyszerre pontos helyét és a legfontosabb információkat, hogy könnyebben megtaláljuk, gyorsabban, felkészültebben érkezhessen a segítség! 

www.mentok.hu

Írja weboldalán az OMSZ, az új telefonos segítségkérő alkalmazás ismertetőjében.

A mobil applikáció négy fő funkcióból áll:

  • saját profil
  • riasztás
  • helymeghatározás
  • elsősegély

A szolgáltatás úgy működik, hogy egyetlen gombnyomással elküldi a profilban tárolt fontosabb egészségügyi adatokat. Ezzel a mentést végzők azonnal tisztában vannak a bajba jutott korábban már diagnosztizált betegségeivel kapcsolatban.

Továbbá nagyban gyorsítja a mentést, és ezzel javítja a sérült, bajba jutott esélyeit, hogy ezzel egyidejűleg elküldésre kerülnek a pontos GPS koordinátái is. Ugyanakkor az alkalmazás azt is megmutatja a segítségre szorulónak, hogy hol találja a hozzá legközelebbi segítségnyújtó helyet: kórház, orvosi rendelő, gyógyszertár.

Ami még kiemelten hasznos, az az elsősegélynyújtás lépéseit ismertető funkció, ezzel pedig nagyban növelve a túlélési esélyeket a mentők megérkeztéig.

Most már csak azt kellene elérni, hogy minden telefongyártó előre telepítse a programot gyárilag a készülékeire. Így mindenkinek, aki mostantól új készüléket vásárol ott lenne a zsebében a segítség, ha baj történne. Ebben a témában igazán mozgósíthatná magát Brüsszel és hozhatna egy az egész EU-ra érvényes döntés, miszerint kötelezné a mobilgyártókat, hogy minden új eladott készülékre elő kell telepíteni.

Egyébként ez a szolgáltatás már több más európai országban működik.

Kép: Pixabay
Forrás: www.mentok.hu

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük