Videó Streaming szolgáltatások

A hagyományos tv adás már a múlté. Az emberek nem szeretnek azzal bajlódni, hogy időbe a tv elé érjenek, mert nem szeretnék lekésni a kedvenc műsoruk első perceit. Talán ez az egyik legnagyobb kényelmi előnye a videóbérlős szolgáltatásoknak, no meg persze hogy bármin lehet nézni, ami a netre csatlakozik és képes a videólejátszásra. Tehát nézhetjük tv-n, telefonon, tableten, de asztali PC-n is. Aktív internetkapcsolattal pedig mindezt nem csak otthon, de bárhol megtehetjük. Persze azért azt érdemes megemlíteni, hogy viszonylag sok adatforgalmat generál, így mobilinternetről drága mulatság lenne, azoknak, akik nem korlátlan adatcsomaggal rendelkeznek.

A népszerűségük folyamatosan emelkedik, pont azért mert bárhol bármikor és bármin nézhetőek. Még a letöltéssel sem kell bajlódni, ha pedig elkezdünk valamit nézni a tv-n és félbehagyjuk, majd a tableten folytatjuk, akkor a lejátszás onnan indul tovább, ahol korábban megszakadt. A kínálat egyre nagyobb és már szép számmal érhetőek el magyar feliratos vagy szinkronos tartalmak is. De azért hozzá kell tenni, hogy a szinkron még nem elérhető minden tartalomhoz, így hazánkban kissé döcögve tud terjedni.

Számtalan platform létezik már erre is és most már épp ez lesz a dolog hátulütője. Az elmúlt években fokozatosan tudták visszaszorítani az illegális letöltéseket, hiszen az emberek egy havi kisebb, fix összegért korlátlanul nézhetik a teljes tartalmat. Azonban a túl sok szolgáltattatás kezd betenni a dolognak. Mivel nem keresztlicenszelik egymás kínálatát így ha valaki több olyat szeretne nézni, amik más más szolgáltatótól érhetőek el, akkor mindre elő kell fizetnie. Ezt pedig nem sokan teszik meg.

Három eset történhet meg ilyenkor.

Rotációban minden hónapban egy másikra fizet elő a felhasználó és így mindent meg tud nézni. Vagy szimplán kiválasztja a neki legjobban tetszőt és csak arra fog költeni. A harmadik eshetőség a legkevésbé kedvez a gyártóknak, ugyanis ez esetben legfeljebb egyre fizet elő, a többit meg beszerzi illegális letöltés útján a filmezni vágyó.

Az elmúlt években elért sikerek után a visszaszorított illegális letöltések, újra előtérbe kerülhetnek a közeljövőben. Ami hamarosan komoly pénzeket fog jelenteni a kiadóknak és forgalmazóknak. Elpattintják az emberek agyát, azzal, hogy ha valaki nézni akar 6 szériát ahhoz legalább 4-5 szolgáltatásra kéne előfizetni, ugyanis minden más platformon érhető el, ezt viszont nem fogják megtenni, így egyre előfizet a többit meg vagy nem nézi vagy csak simán letölti illegálisan.

Erre a problémára ésszerű megoldást nyújtana ha a kiadók keresztlicenszelik egymás tartalmait. Jóformán mindegy lenne, hogy valaki a Netflix-re, HBO GO-ra vagy az Amazon Prime-ra fizet elő, többnyire ugyan azokat a tartalmakat érhetné el. De ameddig erre nem jönnek rá és nem képesek a kompromisszumos együttműködésre, csak saját maguktól veszik el a bevételt és tovább hizlalják az illegális letöltésekből élő oldalakat.

Képek: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük