Miként tanítsuk internetezni az időseket?

Az internet mindenkié!

Közhelyesen hangzik és igen elcsépelt szöveg, de végülis igaz. Az idősebb korosztálynak is részesednie kell belőle, ami az elmúlt években egyre nagyobb arányban valósult meg. De még így vannak olyanok, akiknek ez egy teljesen ismeretlen “világ”, így azt fel kell fedezniük még. Ebben nagy segítség lehet a fiatalabb generáció, akik jóval jártasabbak a technológiai eszközök használatában nagyszüleiknél.

Szerintem mindenképpen gyakorlati és praktikusság oldalról kell megközelíteni egy 70 év feletti digitális oktatását. Az első legyen egy chat aláalkalmazás, amin keresztül kapcsolatba léphet a családdal. Ennek akkor van igazán nagy jelentősége ha távol élünk tőle és csak ritkán látogatjuk. Így napi kapcsolatba kerülhet velünk és a család többi tagjával.

A következő lépés legyen a közösségi média. Ez azért is jó, mert rengeteg követésre alkalmas tartalom van, amiből válogatva egy kis portfóliót készíthetünk a számukra. Ez a válogatás legyen az érdeklődési körére szabva, miszerint megtalálhat benne mindent amit ismer és érdekli. Ezt pedig fokozatosan kiegészíthetjük olyan tartalmakkal, ami újdonságot és érdekességet jelent.

Továbbá fontosnak tartom, hogy az egész tartalom illeszkedjen a korábbi megszokott érdeklődéséhez. Az idősek általában sok tv-t néznek. Vagyis keressük meg az általuk nézni szokott csatornákat a Facebook-on és az azokon vetített általuk is ismert műsorokat. Ha ezek bejegyzései is megjelennek a hírfolyamban, akkor sokkal közelebbinek fogják érezni az egész, amúgy idegen eszközt, mert ismerős dolgokat is fellelnek a bejegyzések között.

Ezzel pedig sokkal inkább, illetve minden korábbinál jobban a család részének érezheti magát, ugyanis valós időben követkelheti figyelemmel a “gyerekek” a közösségi médiában megosztott életét.

Szívesen töltöm azzal a szabadidőm egy részét, hogy hetente 2-3 alkalommal arra fordítsak 1-1 órát, hogy elmagyarázzam a különféle appok működését nagyszüleimnek. Ők pedig szinte gyermeki érdeklődéssel figyelik minden szavamat és mozdulatomat. Igazán figyelemreméltó mennyire igyekeznek elsajátítani az okostelefon és annak alkalmazásaik használatát.

Némi gyakorlást követően a napi rutin részévé tud válni a böngészés és a keresgélés. Ezzel pedig jelentősen változtatva az egyhangú monotónitáson. Számukra talán elképzelhetetlen tud lenni az, hogy miképpen képes egy nekünk már természetes eszköz megváltoztatni az idősek hétköznapjait.

Összességében véve komoly változást jelenthet az idősek életében az internet megismerése. Így egy eddig ismeretlen “dimenzió” tárulhat ki előttük. Nem utolsó sorban pedig az időskori demenciara is rendkívül jó hatással tud lenni az új ismeretek elsajátítása, ami a telefon használatának megértéséből ered.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük