Aggódnunk kellene? A többség fel sem fogja

Minden médiacsatornán a kínai eredetű új koronavírussal kapcsolatban jönnek a hírek, információk vagy épp a félelemkeltő álhírek. Itt most nem a konkrét tényekkel és a tévhitekkel kívánok foglalkozni. Csupán azzal, hogy hiába beszél róla a média és foglalkozik a témával szinte mindenki, az a tény, hogy felelősebben kellene viselkedni az átlagembernek nem igazán fogja meg az utca emberét.

Arról már írtam korábban, hogy sokan csak úgy elhajigálnak mindent, amire már nincsen szükségük, tehát szemetelnek. Hasonlóan járnak el az elhasznált potenciális fertőzésveszélyt jelentő zsebkendőkkel is. Beszélhetünk akár a koronavírusról, akár az országban épp aktualitást élvező influenzáról, ez akkor is veszélyes.

Véleményem szerint attól nem kell tartanunk, hogy tömegesen megjelenik a kínai vírus hazánkban. A hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, itthon is és a világ valamennyi országában. Mindazonáltal izolált esetek előfordulhatnak, ami nem fog közvetlen veszélyt jelenteni a lakosság egészére nézve.

Ugyanakkor nagyon fontos a már sokat hangoztatott megfelelő higiénikus kézmosás lépéseinek betartása. Ez tényleg nagyban csökkenti a fertőzésveszélyt, de nem csak a koronavírusnál, hanem az országban közvetlenül jelenlévő influenzánál is.

Ez utóbbira létezik ugyan védőoltás, viszont azt sokan nem adatják be, mivel félnek a melléhatásaitól. Legalábbis meg vannak győződve róla, hogy az oltással kockázatot vállalnak és feleslegesen teszik ki magukat az oltóanyag által esetlegesen okozható hatásoknak. Ezek az emberek rendszerint abban a hiedelemben élnek, hogy az oltás a vírussal való biztos találkozást jelenti, míg ha elmulasztják a vakcina beadatását, akkor nagy eséllyel elkerülik azt.

Az oltásellenességgel sokkal nagyobb rizikót vállalnak az ilyen emberek, mint, ami azzal járna. Ebben az esetben pedig nem csak a saját egészségüket, de a környezetükben élőkét is kockázatnak teszik ki.

Igazából én nem is értem, miért nem kötelező az influenza elleni védőoltás mindenki számára. Bizonyára anyagi vonzata van a dolognak. Viszont ha mindenkinek beadnák azt, és szinte senki nem betegedne meg, akkor nem menne hetente több tízezer ember betegszabadságra, táppénzre az év ezen időszakában. Ez pedig nyilvánvalóan pozitívan jelentkezne a gazdasági mutatókban is.

Kép: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük