Az elnyomó szabadság új eszköze: a közösségi média

A kétezres évek hajnalán születtek meg az első olyan internetes közösségi oldalak, ahol az emberek korlátozások nélkül szabadon kapcsolatba léphettek egymással. Senki nem cenzúrázta őket, mindenki elmondhatta a véleményét, szabadon kifejezhette legbelsőbb gondolatait. Hangot adhatott a véleményének és erre a közösség többi tagja reagálhatott újabb posztokkal, kommentekkel.

Azonban ez az álomba illő fény olyan gyorsan elsötétült, mint a nyár közepi éjszakán a késő esti világító felhők az égbolton. A liberális gépezet gyorsan reagált és a saját hasznukra fordították az új technológiai eszközt. Korán felismerték, hogy ha az ő világképükre formálják az akkor még gyámoltalan szolgáltatások ifjú és tapasztalatlan alapítóit, akkor idővel ők kontrollálhatják az információ, a hírek áramlását a világban.

Ez pedig nagy fegyver a kezükben, mert mára odáig jutott a közösségi média, hogy az emberek többsége ezen keresztül szemléli a világot. Ami nem szerepel a hírfolyamban az olyan mintha meg sem történne, ami azonban felkerül oda, azt szentírásként fogadják el. Fel sem merül a felhasználók többségében, hogy esetleg nem, vagy csak részben igaz és az a bizonyos bejegyzés csak a tömegek manipulálására jött létre.

A korai drága befektetéseik az elmúlt években térültek meg és térülnek meg az ilyen első befektetőknek, akik látták, hogy komoly a világot átformáló új tömegkommunikációs csatornáról van szó. Akinek a kezében van a média, nála van a hatalom is. Az embereket pedig könnyedén lehet befolyásolni a hozzájuk eljutó információ manipulálásával, torzításával vagy akár a visszatartásával.

Egykor az internet hőskorában még a szabadság eszköze volt az online tér, mára azonban már rég elvesztette ezt a funkcióját. A világ valaha készült legnagyobb találmánya, ami alapjaiban változtatta meg az életünket nem lett más, mint a hatalmat a kezükben tartók manipulációs eszköze. Ezzel pedig biztosítják fölényüket a lakosság felett.

Az emberek többsége a közösségi médiában megjelent információk alapján alkot képet a körülötte lévő világról. Ez pedig veszélyes ha a szolgáltatás már nem semleges hanem erősen részrehajló. Korlátozza a nem az ő ideológiájának megfelelő tartalmat. Felhasználókat töröl az eltérő vélemény vagy politikai álláspontja miatt. Amikor pedig a törlésre nem kerül sor, akkor jóval hátrébb sorolja a posztjaikat az ismerősök és követők hírfolyamában, így gondoskodva róla, hogy minél kevesebb emberhez juthasson el a gondolat. Ezzel pedig súlyosan érinti a szabad véleménynyilvánítást.

Sajnos ennek nagyon kevesen vannak tudatában, mit sem sejtve róla, hogy egy olyan burokban élnek, amibe nem engedik be azt, amitől képessé válnának a saját életük feletti irányításra. Mindezek pedig arra ösztönöznek bennünket, hogy elhallgassuk a véleményünket, mondván nem szabad szélsőségesnek lenni. Pedig nem nekünk kell alkalmazkodni a közösségi média önalkotott szabállyaihoz, hanem annak a mieinkhez. A szolgálltatásoknak kéne idomulni az adott ország saját törvényeihez és szabályrendszereihez. Magyaroszágon sajtó- és szólás sszabadság van, így nem teheti meg egyetlen online szolgáltatás sem, hogy korlátozza az emberek ezen alkotmányos szabadságjogait.

Valójában nem nekünk van szükségünk a közösségi média platformjaira, hanem annak miránk. Ugyanis ők élnek belőlünk, a személyes adatainkból, a megtekintett reklámokból és az elköltött pénzből.

Képek: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük