Az élet, ami mindent túlél

Csodálatos és egyben elképesztő dolgot sikerült felfedezni kutatóknak a csernobili atomreaktor baleset helyszínén. Olyan gombafajokat találtak, amik az elpusztul fűtőelemek maradványait fogyasztják el. Még senki nem tudja, erre miként képes ez a különleges gombafajt. További vizsgálatokra mintát visznek belőle a Nemzetközi Űrállomásra és ott folytatják elemzését.

Vajon, ha ezt a gombát elkezdenék még pluszba tenyészteni, szaporítani, felszámolhatóak lennének vele a sugárszennyezett területek?

Ott van például az egyik nem régiben történt ilyen baleset is. Fukusima katasztrófája. Temérdek radioaktív anyag került a természetbe és szennyezte be a környező óceánt is. Ennek a gombának a felhasználásával akár megoldható lenne az érintett partszakasz megtisztítása.

Egyéb felhasználásnál pedig a világ minden nukleáris hulladékát véglegesen semlegesíteni lehetne. Úgy tűnik az ilyen sugárszennyezett anyagok végleges és hosszútávú tárolása helyett kidolgozható lenne egy a problémát talán rövidebb távon és tartósan megoldó eljárás alkalmazása.

Tehát, ha lebontja a szennyezett grafit elemek maradványait, akkor ha sok lenne ebből a gombából, akár el fogyaszthatná az egészet is. Méghozzá emberi léptékkel mérve igen hamar. Ez esetben nem lenne szükség a tárolás több ezer éven át történő megoldásra.

Ezzel az élőlénnyel sokkal biztonságosabb és tisztább helyé lehetne tenni a környezetünket. Csodálatos belegondolni, hogy mi mindent nem tud megoldani a tudomány, de a természet igen. Fejlődik, alkalmazkodik és megoldást talál a mi problémánkra, pedig ő csak túlélni akart egy olyan környezetet, ami mások számára elviselhetetlen.

Kép: Pixabay
Forrás: origo.hu

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük