Tavaszi lomtalanítás

A legegyszerűbb megoldás, ha alapvetően fel sem halmozunk olyan dolgokat, amire úgy sem lesz szükségünk és folyamatában válunk meg a feleslegessé vált tárgyaktól, így szükségtelenné válik az időnként tartandó “NAGY” lomtalanítás. De nézzük csak, ha nem eszerint éltünk az elmúlt évben vagy akár évek óta nem raktuk ki azt, amit meg sem kellett volna venni mitévők lehetünk.

Alapvetően én azon emberek közé tartozom, akik szeretnek eltenni csak azért tárgyakat, hogy biztosan jó lesz valamire. Mondhatni, hogy gyűjtögető vagyok. Azonban mindig van egy határ, amit nem szoktam átlépni. Ellenben azokkal, akik minden szerkényt és fiókot teletömnek kacatokkal, igyekszem a zsúfoltságot elkerülni. Persze ez nem mindig jön össze.

Maga a selejtezés távol áll tőlem, mert lusta vagyok és hamar megunom a monoton mivoltát. Persze ez az a tulajdonság, ami meggátolja, hogy a felhalmozott lom mennyisége a zsúfolásig töltse a lakást. Ugyanis tudom, hogy ha túl sok mindent halmoznék fel, azt előbb vagy utóbb el kell pakolni, ki kell válogatni, de mindenképpen más helyet kell keresni neki. Így hát igyekszem folyamatában odafigyelni a dologra.

A ragaszkodás tárgyakhoz mindig is távol állt tőlem. Semmire nem tudok nélkülözhetetlen, az életem számára feltétlenül szükségesként tekinteni. Ezért amikor úgy alakul könnyedén meg tudok válni bármitől. Többnyire nem szokott érdekleni, hogy kitől és milyen alkalommal kaptam. Ha valami tönkremegy, javíthatatlanul meghibásodik, akkor gondolkodás nélkül megválok tőle. Hiszen egy ilyen tárgy a továbbiakban már nincsen a hasznomra, akkor miért tartanám meg?

A következő hetekben bizonyára sokan szembesülnek majd azzal a kérdéssel, hogy mégis miként fogjanak bele egy ilyen nagyszabású projektbe. Ezt követően a második eldöntendő kérdés pedig az lesz, hogy mitől kellene megválni és mitől nem.

A válasz nagyon egyszerű.

Csak pár alap kérdést kell feltennünk és válaszolni rá:

  • mikor használtuk utoljára
  • mikor fogjuk ismét használni
  • javunkra válik-e ha továbbra is megtartjuk

A fenti lista igen rövid, de egy lomtalanításnál mást nem hinném, hogy szem előtt kellene tartani.

Adománnyozzunk olyannak, aki még használni tudná?

Alapvetően nem vagyok sem irigy, sem fukar, viszont a saját személyes használati tárgyaimat, régi, megunt de még használható ruhákat soha nem adnék oda senkinek és nem ajánlanék fel karitatív célokra. Én sem használnám soha más kidobott, levetett, félreszórt holmiját, illetve kimondottan zavarna, hogy valaki valahol az én régi ruháimat hordja. Ez a szemlélet gyakran vált ki ellenszenvet a magukat mélyen átérző és mások problémáját alapjaiban megérteni tudó érzékeny emberekből. De én akkor is ebben hiszek.

Ha valaki mégis kiárusítást tart a kacataiból, valószínűleg csak unaloműzőnek lehet jó mert némi aprópénzél többet úgy sem fog tud kapni érte, amiért megérné vesződni az egésszel.

Termékek vásárlásánál pedig azt tartom szem ellőtt, hogy mindenből vegyük a minőségibb tartósabb és hosszabb távon eredeti állagát és funkcionalitását megőrizni képes dolgokat. Így nem kell hamar megválni tőle és selejtezni, lomtalanítani valóból is jóval kevesebb lesz.

Kép: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük