Eredeti alkotások a 21. században

Ma 2020-ban már túlhaladt a művészetek minden ága azon a ponton, amikor még úgy lehet eredetit alkotni, hogy az semmilyenen korábbi alkotással nem hozható összefüggésbe. Teljesen mindegy, hogy milyen ágról beszélünk. Mivel a Trivl egy írott blog, most maradjunk a szöveges írott alkotásoknál.

Kizárólag, akkor tud valaki eredetit alkotni, ha az személyes beszámoló, önálló tapasztalat leírása. Gyakorlatilag bármit írok, hasonlót már nagy valószínűséggel megfogalmazott valaki. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő forrás ráfordítással lehetne keresni az enyéméhez hasonló blogokat, még ha azok nem is magyar nyelven íródtak.

Akkor mi tekinthető eredeti műnek?

Véleményem szerint minden olyan alkotás eredetinek tekinthető, amit a létrehozója önállóan, saját képességeihez mérten maximális erőfeszítéssel hozott létre, saját ötletei alapján. Ez még akkor is igaz lehet, ha más hasonló munkák már készültek a témában, de a szerzők nem ismerik egymás műveit.

Természetesen bárki letegathatja, hogy valójában sosem hallott a más az övénél korábban készült könyvről, újságcikkről, blog bejegyzésről stb…

Mint, ahogyan azt is hasonlóképpen nehéz bebizonyítani, hogy a néhány pontos egyezéssel, de alapvetően különböző, csupán néhány részletében hasonlóságot mutató írás kópia lenne. Mindezek mellett véleményem szerint az ihletforrásnak használt egyéb művek valamilyen feldolgozása természetesen elfogadhatatlan, ha az így készült új szöveg nem tud felmutatni olyan újdonságot, ami miatt az önálló, bár más által ihletett írásnak tekinthető.

Miért gondolom ezt?

Több ezer évnyi történelemmel az emberiség háta mögött csaknem lehetetlen olyat létrehozni, amit még korábban senki nem gondolt. Rengeteg olyan apró részelt lehet, amit az alkotó észre sem vesz, még ha futólag ismeri is az “eredeti” alkotást, ami megegyezik az övével.

A történelem folyamán írok, költők milliói hoztak létre könyveket, fogalmazták meg gondolataikat. Ez az alkotási erő pedig az elmúlt években, sőt tekinthetjük akár már az egész elmúlt századot is, exponenciális mértékben felerősödött. Az internet megjelenésével és a modern technológia térnyerésével az átlagember háztartásában pedig már bárki “íróvá” válhat. Ezzel végérvényesen beléptetve minket abba korba, amikor az eredeti alkotások fogalma idejétmúlttá válik.

Most már nem csak azt kell figyelme bevenni, hogy hasonlót még soha senki nem hozott létre, hanem azt is, hogy a stílusa egyedi legyen. A megfogalmazás, az előadás módja.

Érdemes még próbálkozni?

Természetesen. Sőt, kell is próbálkozni. A hasonlóság elkerülése lehetetlen, viszont az egyéni stílus és a személyiségjegyek mindig is lehetővé fogják tenni a kultúra színesítését, bővítését. Azzal pedig nem csak a művészeteket gazdagítjuk, ha megpróbálunk újat alkotni, hanem saját magunkat is.

Most már nem az alkotás a legfontosabb, hanem annak folyamata és állomásai. Azzal ha valaki nem is próbálkozik saját magát teszi kevesebbé.

Összegezve

Ha valaki egyedi látásmóddal alkot meg valamit, de a témában nem ő volt az első attól az még tekinthető eredeti alkotásnak. Hiszen jóval több, mint 7 milliárd emberrel a világon elég nehéz úgy alkotni, hogy az nem hozható közvetett vagy közvetlen kapcsolatba semmi mással.


Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük