Magyarország újra talpon

Minden várakozást felülmúlt a 2019-es GDP növekedés Magyarországon. Egy újabb évtizeddel a hátunk mögött arra visszatekintve nem volt egyszerű dolga az országnak. Ám a magyar mindig is leleményes és talpraesett nép volt. Így kérdés sem férhet hozzá, hogy a következő tíz évben is hasonlóan kiemelkedő sikereket tudunk elérni.

Ezzel sereghajtóból éllovasok lettünk. Épp ahogy a büszke huszárt is követi a nép, úgy figyel fel a világ a magyar intézkedések sikerére, amit gyakran emlegetnek, hogy miként lehet sikerre vinni egy nemzetet.

Az évek óta tartó kiemelkedő növekedés a tavalyi évben sem adott alább. A GDP 4,9%-os növekedése az EU-ban is kimagasló volt. Ami ugyan elemzők szerint az idei évben mérséklődni fog. Bár ezt mondták már korábban is. Ám mégis mit látunk a statisztikákban? Azt, hogy folyamatosan produkálja a meglepően jó adatokat a magyar gazdaság.

Mivel magyarázható ez?

A kormány sorozatos intézkedései, amik évről évre a családokat és a középosztályt erősítik és igyekszik támogatni ez utóbbihoz, minél szélesebb körök felzárkózását. Ebből következően a lakosság biztonságosnak és stabilnak érzi megélhetését, így jóval nagyobb költést megengedve magának, ami tovább erősíti a növekedést.

Az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is a kereskedelem volt az egyik fő húzóerő a turizmus és az ingatlanpiac mellett.

Szinte biztos, hogy dobogós helyen végeztünk az EU-n belül. Ez az előkelő hely pedig komoly elismerés és jó kilátás a jövőt illetően. Azonban az idei növekedés már nem lesz ilyen jelentős, mint az elmúlt évben volt. Ennek egyik fő oka a világgazdaságban keresendő.

Ennek ellenére az önálló lábra állt magyar gazdaság, saját erőből is képes lesz jelentős növekedést produkálni. Így az olyan külső hatások, mint az Európai Unió és az Egyesült Államok vitái vagy épp a Kína és USA közti kereskedelmi háború vagy a koronavírus gazdasági hatásai a világban nem tudnak jelentősebben hatást gyakorolni az ország gazdasági növekedésére.

Ezeket figyelembe véve a 2020-as várt növekedés 3,5%.

Bár a 2010-es évek adatait ismerve nem lepődnék meg, ha ez mégis pár tizeddel a 4% közelébe kúszna.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük