Liget Budapest

Eddig mindenki azon rimánkodott, hogy el van pazarolva ez a rendkívüli adottságú zöld terület. Csupa lepukkant és gondját nem viselt épület, köztér, padok és sétányok. Szembetűnően gondozatlan, ápolatlan és sürgősen kezdeni kellene vele valamit, mert az egykor szebb napokat is megélt liget most a város szégyenfoltja. Most, amikor lehetőség lenne rá, kész vannak a tervek jön egy új városvezetés, pontosabban rémképként visszatekint egy korábbi, csak új emberek képében és igyekszik gáncsot vetni a projektnek, ahol csak tud.

Nekem valahogy az egészről az 1867-es kiegyezést követő időszak jut az eszembe. Ebben az időben kapott új életre Budapest és alakult át arra a ma is látható formára, amilyennek mi is ismerjük. Ekkortájt fektették le az alapjait a modern Budapestnek, annak a városnak, ami egy mára határokon átívelő nemzet fővárosa lett.

A teljes liget projekt számtalan kisebb nagyobb részből tevődik össze, amik összességében adják ki azt a gigantikus beruházást, amit már korábban is megérdemelt volna a nemzet fővárosa. Számos épitkezés és felújítás, restaurálás van már folyamatban, de sok még kivitelezsre váró terv került veszélybe.

Budapest városának új vezetése van. Erről a választók dontöttek. Ez a vezetés azonban szembe megy mindennel, amit a korábbi célként tűzött ki a város számára. Gáncsot próbálnak vetni minden olyan beruházásnak, ami előre mozdítaná, nem csak Budapestet, de az egész országot is. Azt a várost, amiben ők is élnek, annak a nemzetnek a fővárosát, amihez ők is tartoznak.

Kérdem én:

Milyen lelki világú ember az ilyen? Mit érez olyankor, amikor saját hazáját, saját városát próbálja ellehetetleníteni, fejlődését, megújulását megakadályozni?

Egy nép akkor él igazán, ha a kutújára is virágzik. Amikor ezt elvesszük tőle, sorvadni kezd és nem lesz önmaga. A nemzetek identitási alapját a kultúrájuk adja, ezt tudjuk. Ennek lenne fellegvára az újjászülető Városliget a fővárosban, ami nem csak a budapesti embereké, de az egész országé és egy nemzeté is egyben.

Minket magyarokat határon innen és túl négy dolog köt össze:

  • a hazaszeretet
  • a magyar nyelv
  • a magyar kultúra
  • a keresztény hit

Ettől a négy dologtól lesz egy ember magyar, ha magyarul él és beszél valamint őrzi, védi a keresztény kultúrát, valamint egészséges módon szereti hazáját.

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük