VPN – Virtual Private Network

Egyszerűen nem lehet eléggé óvatosnak és elővigyázatosnak lennünk ha az online biztonságról, adataink védelméről és személyes magánszféránk sebezhetőségéről beszélünk. Mindenütt az online térben csalók, hackerek és bűnszervezetek leselkednek ránk és adatainkra. Amikor csak használjuk az internetet ki vagyunk téve a támadásaiknak. Bármit is tegyünk, bárhova is lépjünk fel folyamatosan gondot kell fordítanunk arra, hogy megnehezítsük a kiberbűnözők dolgát és azt reméljük, hogy egy könnyebb célpont felé fordulnak, mondván nem éri meg annyit vesződni velünk. Vagy pont ezzel hívjuk fel magunkra a figyelmet?!

Ha valaki nagyon véd valamit, akkor ott két lehetőség van:

  • vagy egy nagyon értékes és fontos dologtól akarja távoltartani a kíváncsiskodókat
  • vagy pedig csak paranoiás és túlbecsüli saját adati értékét

Mindenesetre egy VPN az átlagfelhasználót képes elrejteni a a saját internetszolgáltatója, a marketing és a reklámcégek látóköréből. A kormányok már más kérdés. Nyilván elölük is egy fokig el lehet így bújni, de nem érdemes erre nagy bizonyossággal fogadni. Hosszútávon biztosan nem maradhat senki így rejtve, de még rövidtávon sem biztos. Az ilyesfajta hálózatok nem is arra valók, hogy valaki a saját kormánya elől bujkáljon és elrejtse a tevékenységét. Tulajdonképpen erre szükség sincsen, hisz őket addig úgy sem érdekli, amit csinálunk, amíg az legális tevékenység.

Mi a VPN?

Egy olyan hálózat, ahol az adatforgalmunk a többi felhasználótól elkülönítve kerül küldésre és fogadásra. Ezt az elkülönített adatfolyamot különféle titkosításokkal is ellátják, hogy a rajta keresztül haladó adatok mások számára ne legyenek láthatók, valamint értelmezhetőek, visszafejthetőek.

Így ezen a biztonságos csatornán tudjuk elérni az internetet, egy távoli szerveren keresztül. Ez biztosítja a kilépőpontunkat a világhálóra, így a külvilág számára valódi IP címünk és tartózkodási helyünk ismeretlen marad.

Kik használják és mire?

Újságírók, akik olyan országban vagy területen dolgoznak, ahol a sajtó és szólászabadság nem vagy csak részben megvalósított.

Aktivisták, olyan területeken és országokban, ahol a szólásszabadság csorbát szenved és másképp nem tudnák elmondani a világnak a nézeteiket.

Magánszemélyek, akik meg akarják nehezíteni a nagy tech cégek dolgát, hogy kövessék és montírozzák az online tevékenységüket

Otthoni irodában dolgozóknak, akik így szeretnék megvédeni érzékeny üzleti adataikat, az esetleges támadásoktól.

Kell-e ez nekem?

Aki egy kicsit is felelősen gondolkodik az online biztonságot illetően, akkor láthatja, hogy szükséges egy megbízható VPN használata. Nem feltétlenül kell előfizetéses rendszerben gondolkodni. Sok esetben csak rövid időre válik szükségessé az extra biztonságot nyújtó internethasználati mód. Ilyenkor számos szolgáltató díjmentesen használható szervere közül választhatunk. Ezek rendszerint vagy korlátozott adatmennyiséget nyújtanak havonta vagy pedig limitált sávszéllességet. Azonban a legtöbb esetben ez épp elégséges tud lenni.

Ugyanakkor, ha valaki masszív adattömegeket szeretne VPN keresztülküldeni, akkor elengedhetetlenül szükségessé válik egy előfizetéses konstrukció választása. Ezek már a legtöbb esetben korlátlan adatforgalmat és lényegesen nagyobb sávszélességet biztosítanak.

Nagyobb forgalommal járó tevékenység például a streaming. Ez lehet online filmek megtekintése vagy saját magunk által nyújtott közvetítés is. Most az előbbire szeretnék kitérni kicsit.

Az online világban rengeteg szolgáltatás van korlátozva, illetve limitálva geolokáció alapján. Ez azt jelenti, hogy ugyan annak a szolgáltatásnak két különböző országban tartózkodó előfizetője eltérő tartalmat fog tudni elérni. Európa ebből a szempontból igen széttördelt. Elég lenne csupán fizikailag pár száz kilométert (vagy még annyit sem) odébb menni és teljesen más vagy sokkal bővebb kínálatot kaphatnánk a pénzünkért.

Ezt a korlátozást lehet megkerülni a VPN használatával. Ugyanis ha felcsatlakozunk egy amerikai szerverre vagy az előző példánál maradva egy angolra, akkor az ottani filmkínálatot érhetjük el.

Ebből is látszik, hogy talán ez az egyik leggyakrabban felhozott indok mellette. A legtöbb ember nem titkolózni szeretne, csupán teljesebb szolgáltatást kapni a pénzéért, amit lakhelyéről nem tudna kihasználni.

Mitől és hogyan véd meg?

Egy szóval mindenkitől. Kicsit bővebben: heckerek, internetszolgálltató, a kormányok és a vállalatok kíváncsiságától. Bár véleményem szerint a legkevésbé a kormány kémkedésétől kell tartani. A leginkább rizikófaktort jelentő pedig a rosszindulatú hackerek és a kevésbé aljas, de talán épp ugyan olyan vagy még pénzéhesebb vállalatok jelentik. Bár ha feltételezzük, hogy a hackerek a pénzért és nem csak rosszindulatból tevékenykednek.

Adott esetben az internetszollgáltató is figyelhet, hogy mire, hogyan használjuk a szolgálltatását. Abban az esetben, amikor pedig “szabályszegésen” kap minket szankcionálhatják az internetelérésünket. Ezt megelőzendő ha egy VPN-el álcázzuk a forgalmat, a szolgállatató csak annyit fog látni, hogy adatforgalom van köztünk és egy távoli szerver között. De hogy mit tartalmaz ez az adatfolyam, arról nem lesz tudomása.

Épp ugyan így nem fogják tudni értelmezni az adatainkat a különféle kiberbűnözői csoportok sem.

A továbbiakban nézzünk egy konkrét szolgáltatót a témában. Olyat választottam, amit magam is használok vagy használtam korábban, illetve van ingyenes próbaidőszak vagy díjfizetés ellenében is használható szerverük, adatforgalmi keretük.

ProtonVPN

Számomra ez a leginkább tetsző valamennyi közül. Van ingyenes és fizetős csomagjuk is. Ráadásul az újonnan regisztráltaknak egy hetet ad megkötések nélkül, így kötelezettségek nélkül szabadon kipróblható. Ezen próbaidőszak alatt a két fizetős csomag közül a nagyobbik vehető igénybe. Majd a promóció lejárta után ingyenes fiókká alakul és ilyenkor már csak 3 ország szerverei közül az ingyenesekre csatlakozhatunk fel.

  • USA
  • Japán
  • Hollandia

A sávszéllesség megfelelő, bár az elmúlt hetekben az internetet ért nagyobb terhelés miatt itt is érezhető a lassulás. De tudjuk ez nem a ProtonVPN hibája, hanem a kialakult körülményeké.

Játékra és streaming-re is tökéletesen alkalmas. A késeltetés egy közeli szerveren jónak mondható. Azonban magyar szerverek egyenlőre még nincsenek. Viszont figyelembevéve, hogy a kontinens legtöbb országában már van, köztük jópár kisebb népességűben is, így okkal várható, hogy rövidesen nálunk is indítanak.

Ha pedig már VPN, akkor gondoljunk a biztonságra is. A svájci adatvédelmi szabályok több, mint kielégítőek, így nem kell aggódnunk, hogy bármit is naplóznának a tevekénységünkről, majd abba betekintést engednének bárkinek is. Illetve a biztonságról még annyit, hogy van egy a plus előfizetőknek egy olyan funkció, amit Secure Core néven neveznek. Ez annyit takar a gyakorlatban, hogy mi nem egy hanem két szerveren keresztül csatlakozunk az internetre. Ezáltal, ha valamilyen módon kompromittálóik is a kilépőszerverünk, akkor még mindig csak egy újabb VPN szervert találnak, nem pedig minket.

A technikai részletekbe nem megyek itt bele. Akit érdekel az elolvashatja ide kattintva az oldalukon.

Képek: Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük