Retro Wi-fi

Jelen bejegyzés egy kissé eltérő lesz a megszokottaktól. Ez egy személyes beszámoló, ami talán kevésbé érint vagy jobban mondva érdekel bárkit is, de a mondanivalója még hasznos lehet.

Találtam pakolászás közben egy igen régi routert. Ugye mi mást tud csinálni manapság az ember, átrendezi a lakást párszor, kipakol minden szekrényt és dobozt, majd amikor végzett kezdi élőről. Hát valahogy így került elő a retro router is. Amúgy a készülék már vagy 8 éve nem volt használva az életkora pedig ennek a duplája. Tehát valahova 2004 környékére datálható az eszköz. A technológiája is ennek megfelelően igen elavultnak mondható. Mindösszesen az 1999-ben és a 2003-ban megjelent 802.11b és 802.11g wifi szabványokat támogatja.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy amúgy 500 megabit per másodperc sávszélességű nettel nagyjából 20-22 megabitet tudtam kisajtolni a teszteken.

A speedteszt.net mérés alapján 17/13 le /fel töltési sebességet tudott elérni. Ennél mértem valamivel többet és kevesebbet is, tehát ez egy középértéknek tekinthető.

Ugyan ez a mérés telefonról mérve két helyiséggel odébb nagyjából 12 méteres távolságból 2 közfal és némi szobabútor takarásából már az 5 megabitet sem éri el. Ami pedig plusz érdekesség, hogy itt már 0,3%-os veszteséggel is számolni kell. A válaszidő viszont kimondottan jó, csak 13 milliszekundum.

Gond nélkül lehet vele böngészni, sőt még játszani is. Az Owervatch-al próbáltam ki és működött. Egyáltalán nem lehetet hatalmasra duzzadt késleltetés bármiféle laggot tapasztalni játék közben.

Sőt még tovább mentem, rácsatlakoztam egyszerre több készülékkel is. Két laptop, három telefon és egy tv. Ennyi készülék egyidejű használatához persze már némi segítségre is szükségem volt. Elindítottam egy FHD felbontású videót a tv-n youtube-ról, majd a két telefonon a böngésző és a közösségi média volt használva a teszt alatt, mintegy ezzel szimulálva az átlagos hétköznapi használatot. A harmadik készüléken pedig egy videochat hívást indítottam el, egy olyan készülékre, ami nem a retro wi-fi-hez csatlakozik. Az egyik laptopon elindítottam egy HD felbontású streamet twithc-ről a másig laptopon pedig elindítottam ismét az Owervatch-ot.

Ami ezután történt az igen meglepő volt. A játék gond nélkül futott, legalábbis eleinte. A két videó is a tv-n és a laptopon viszont megakadás nélkül ment. A három telefonon már volt időnként akadozás, de semmi súlyos említésre méltó. Az egész csak annyiban látszódott, hogy régi 802.11g szabványú 16-17 éves routert használunk, hogy az oldalak a szokottnál lassabban töltöttek be a mobilokon. De mindvégig használhatóak maradtak az appok.

Borítókép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük