Magyar vagyok 2020 – Időkapszula, üzenj te is a jövőnek (vagy saját magadnak…)

Szép elképzelés, de kissé túlzásnak is érződik egyben. Mindazonáltal fontos, hogy megőrizzük nemzeti öntudatunkat és ezt megüzenjük a jövő generációjának is. Bár az időkapszula kinyitsának ideje csak 20 év múlva esedékes, ami nem olyan hosszú, tehát nem dédunokáink, legfeljebb csak a gyerekeink fogják látni a tartalmát.

Véleményem szerint inkább kellett volna 100 éves időintervallumot megadni, mint csak két évtizedet a kinyitást illetően. Így jóformán saját magunk fogjuk megnézni a videókat és elolvasni az üzeneteket.

Viszont, ha már egyszer fáradoztak ennek létrehozásán és magyarok vagyunk, akkor vegyük ki a részünket belőle és üzenjünk mi is. Ha másnak nem is, akkor saját magunknak, mert az utókorhoz túl rövid ez a “pár év” távlat. Messzinek tűnik az a 2040-es év, de ha azt nézzük 2000-re is a legtöbbünk élénken emlékszik még.

A Rákóczi Szövetség által létrehozott időkapaszulába szöveget, videót vagy hangot lehet feltölteni az oldalon.

Személy szerint én nagyon szeretem a hasonló üzenjünk a jövőnek dolgokat. Mindig izgalmas belegondolni, hogy vajon ki vagy kik fogják elolvasni és mit jelent majd a számukra egy-egy üzenet a múltból. Viszont itt van megint az a 20 év, ami mégis csak két évtized csupán.

Ez a kezdeményezés épp attól lenne izgalmas, ha nem 20, hanem 100 év múlva nyitnák ki ezt a virtuális időkapszulát. Éppen ezért, ha már a Trianon kapcsán jön elő az ötlet, ami 100 éve volt, akkor üzenni is 100 év múlvára kellene.

Mivel ekkor már a ma élő emberek többsége nem is fog élni, egészen más üzenetek születhetnének. Hiszen senkit nem zavarna, hogy valaki is látni fogja később az ismerősei közül azt, amit ma üzent.

Ez esetben pedig nem is személy szerint, hanem mint a kor szellemiségét és felfogását vizsgálnák a történészek és szociológusok a korabeli társadalmat az üzeneteken keresztül. Ennek a hátulütője pedig az, hogy ha túl nagy a távolság azt a többség érzékelni vagy megfelelően érzékelni nem tudná. Az emberek nem tudnak az életükben megtapasztalt időbeliségen túl racionálisan gondolkodni. Az évszázados távlat már megfoghatatlan lenne a többség számára.

De hát ne kételkedjünk, üzenjünk!

Magyar vagyok 2020

Kép: Unsplash

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük