Van értelme a processzoroknál a rengeteg feldolgozómagnak?

Ahhoz képest, hogy az Intel a 4. generációs Core processzorai idején még azt nyilatkozta a vállalat arra a kérdésre, hogy miért nincsenek 4 magnál nagyobb consumer processzorok, hogy a 4/8-as i7 mindenre elég és ha valaki ennél többet akar az vegyen Xeon-t. Erre a 10. generációban eljutottunk oda, hogy egy i3 is 4/8-as lett, az i7 pedig 8/16 szálon dolgozik és már évekkel ezelőtt óta van i9, ami a mostani generációra 10/20-as lett. Erre csak annyit lehet mondani, hogy köszönjük AMD.

Abban szerintem teljesen igaza volt a kék gyártónak, hogy átlagos otthoni felhasználásra nincsen szükség nagyobb teljesítményre a 4 magnál és a 8 feldolgozói szálnál. Persze ha azt nézzük a 6 mag és a 12 szál még reális igénynek tűnik, de a mostanában nem csak náluk, de a pirosak részéről megjelenő 8-10-12-16 magos szörnyetegek teljesen feleslegesek egy átlagember számára. Ezt az új “háborút” az AMD azon döntésének köszönhetjük, hogy nemrégiben még csak úgy volt képes felvenni a lepést az Intel termékeivel, hogy amíg Core processzor oldalon 4 mag addig náluk ugyan ezt a teljesítményt már csak 6 esetleg 8 mag volt képes kiszolgálni (vagy még az sem). De most, hogy az architektúrájuk is fejlődött, de a magszámban nem adnak lejjebb a konkurenciának is lépnie kellett.

Ezzel pedig megszülettek a 6-8-10 magos Intel core processzorok. Mostanra pedig odáig jutott a helyzet, hogy ma egy i3 gyakorlatilag azt adja, mint néhány generációval és pár évvel ezelőtt egy i7-es. Ez pedig a 4 processzormag és 8 feldolgozói szál. Ja és már ezek a termékek is tudják az Intel turbó technológiáját, vagyis terhelés alatt, amennyiben a hűtés engedi, képesek átmenetileg vagy tartósan, de kevesébe megemelni a frekvenciájukat. Ezzel pedig eljutottunk oda, hogy igen olcsón lehet igen nagy teljesítményhez jutni.

Korábban a frekvenciákkal hadakoztak a gyártók. Kinek a terméke tud nagyobb “fordulaton” pörögni? Ehhez pedig óhatatlanul is társult a gyártástechnológia és a csíkszélesség fejlesztése, csökkentése. Ez utóbbi mindmáig még a verseny részét képezi, de a frekvencia növelés már kissé a múlté lett. Most ez csak annyiban mutatkozik meg, hogy ki képes tartósan fenntartani a teljesítmény a processzor minden magján egyszerre.

A legtöbb estben semmi gyakorlati haszna nincsen 4-6 magnál többnek. Az alkalmazások (a hétköznapokban használt) nem képesek úgy sem kihasználni ennél többet. Akkor van jeltősége ha valaki tucatnyi programot futtatna egyidejűleg, esetleg professzionális felhasználás esetén, videó szerkesztésnél vagy grafikai munkák során. De lássuk be ezek a hangzatos kreatív és alkotói tevékenységek, amikkel a marketingbe próbálnak megfogni minket vásárlókat, haszontalanok a számunkra. Hiába vesz valaki egy olyan konfigurációt, amivel képes lenne animációt létrehozni vagy profi klipeket szerkeszteni, úgy sincs meg a többségben az ehhez szükséges szakmai tudás, de még a legminimálisabb kreativitás sem.

Ez a fejlődés pedig, ami az olcsóbb szegmensbe is lekerült, hogy az i3 igen kicombosodott azt eredményezi, hogy jóval tovább marad alkalmas egy mai gép a jövőben azokra a feladatokra, amire szánjuk azt.

Kép: Unsplash, Pixabay

Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük