Mikor vigyük a gyereket a játszótérre?

Megrökönyödve tapasztalom, hogy amikor 25 fok alá süllyed a hőmérséklet mindenki összepakol és elmegy a játszótérről. Amikor pedig az előző esti eső és hidegfront miatt el sem éri a 26-28 fokot a hőmérséklet jóformán senki nem viszi le a gyereket játszani kicsit.

Pedig nem feltétlenül az a legjobb döntés, amikor 33-35 fokban hintáztatjuk a lurkókat, a legnagyobb kánikulában. Nekik is sokkal egészségesebb lenne, ha ilyenkor otthon vannak és csak délelőtt vagy az esti órákban visszük ki őket a szabadba.

Felelőtlenek és csak saját magukra gondolnak azok a szülők, akik úgy gondolják egy szalmakalap megvédi a gyereküket akkor, amikor a hőmérséklet árnyékban meghaladja a 30 fokot. A kicsik szervezete még nincsen felkészülve az ilyen szélsőséges hőmérsékletre és az extrém erős napsugárzásra. Keressünk olyan játszóteret, ahol a gyerekek árnyékos részen tudnak játszani. Erre a legmegfelelőbbek a fákkal parkosított ligetszerű játszóterek.

Amint felszárad a nedvesség és már csillapodik a légmozgás ki lehet vinni a gyereket. Idősebbek szokták mondani, hogy őket a nagyszüleik már 25 fokban strandra vitték, most meg ha nincsen legalább 32 fok meleg az emberek nyafognak, hogy nincs is nyár.

A piciknek sokkal komfortosabb, amikor játszanak, futkároznak, hogy nem melegednek ki annyira. Az ő szervezetük hő háztartása sokkal érzékenyebb, még mint a felnőtteké, így nehezebben tudják kompenzálni a mozgással keletkező plusz hőt. Nagyon gyorsan túlmelegedhet a szervezetük, ami rosszullétet, az elégtelen folyadékbevitel esetén pedig kiszáradást is okozhat.

A napokban tomboló kánikula pedig kimondottan nem kedvez a szabadtéri programoknak. Hiába kommunikálja a lakosság felé azt a média, hogy nagyon jó idő van, tessék strandra menni, töltsünk sok időt a szabadban. Ilyenkor az a legjobb, ha az ember a leghűvösebb helyet keresi meg. A szabadban töltött időt meg korlátozzuk a reggeli, kora délelőtti órákra.

Képek: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük