Mekkora internetre van szükségem?

Az csak marketingduma a szolgáltató részéről, hogy valakinek a létező legnagyobb sávszélességet nyújtó csomagra lenne szüksége. Az esetek döntő többségében egy kisebb, akár a legkisebb csomag is elegendő.

Ha egy átlagos háztartást nézünk, amiben egy internetelérést 4-5 ember használ bőven elegendő a 100-200 megabit letöltésű és a 40-60 megabit feltöltési sebességű kapcsolat.

Amikor internetezünk nem használjuk minden másodpercben a netet és főleg nem teljes sávszélességen. Még nagy felbontású videók lejátszásakor sem. Ezek is csomagokban érkeznek hozzánk és a gép puffereli őket. Tehát az azt jelenti, hogy amikor megnyitunk egy videót a sávszélesség használatunk megugrik 5-15 másodpercre, majd ezt követően is 3-5 másodpercenként 1-2 másodpercre kiugró értékeket produkál. De ezt leszámítva a kapcsolatunk terhelése nulla. A kiugró értékekkor pedig egy 200 megabit másodpercenkénti letöltés esetén pedig még 4K tartalom lejátszásánál is legfeljebb 30%-os leterheltségű.

Böngészéskor pedig csupán 1-2 másodpercre ugrik meg a hálózati terhelés weboldaltól függően általában 5-10 megabitre ritkábban 15-20-ra. Annak pedig elég kicsi a valószínűsége, hogy a család minden tagja másodpercre pontosan egyszerre indítsa el a videó lejátszását és töltsön be egy weboldalt saját eszközén.

Böngészésnél a hálózat kihasználtsága igen limitált. Amikor pedig betöltött egy cikk és a felhasználó elkezdi olvasni, 2-3 percig az adatforgalma nulla. Tehát lássuk be, még ha egyszerre 5 ember is használja, akkor se terheli le jobban, mint feléig, még akkor sem ha az csak egy kisebb előfizetői csomag.

Tehát ha 5 ember használja egyidejűleg akkor is legfeljebb 50-60%-ra van terhelve a család internet-hozzáférése szimultán több eszköz használata esetén.

Semmi értelme kifizetni a havidíjat egy olyan szolgáltatásért, amit nem használ ki senki.

Az egyetlen olyan észrevehető különbség egy 200 és egy 1000 megabites internet között, hogy a nagyobb több tíz gigás fájlok fognak 2-3 perc helyett 10-15 perc alatt letöltődni. A többi területen az átlagfelhasználó semmilyen érdemi különbséget nem fog tapasztalni.

A feltöltés sem kivétel.

Itt sincsen szükség olyan extrém nagy kapacitásra, viszont az sem járható megoldás, amit néhány szolgáltató csinál. Ez pedig a rendkívüli asszimmetria. Kapunk egy hatalmas letöltési rátát, illetve egy nyúlfarknyi feltöltést. Manapság szerintem az 50-100 körüli feltöltés is épp úgy szükséges, mint a letöltés. Talán itt valamivel kisebb sávszélesség is elegendő.

Sokkal fontosabb az extrém sávszélességnél a minőség és a stabilitás. Az alacsony válaszidő többet ér, mint az 50 és az 500-as sávszélesség közti különbség. Ha játszik épp a felhasználó sokkal többre fogja értékelni az 50-es netkapcsolatot 10-15 ms válaszidővel, mint egy 500-ast 80 ms-el.

Apropó játék. Egyébként is a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nincsen hozzá szükség “gyors” internetre. A legtöbbször bőven megteszi egy kisebb is. Csupán 15 le és 5 megabites feltöltéssel bőven el lehet játszani szinte bármivel, feltéve ha az a kapcsolat stabil.

Ne feledkezzünk meg a mostanában igen felértékelődött online meetingekről és a videotelefonáslásról sem. Természetesen ezekhez sem kell bivalyerős internet. Tulajdonképpen a legtöbb tevékenységünkre igaz a következő:

csupán 5-25 megabit le és 5-15 megabit feltöltés

bőven elegendő.

Most, hogy a tech őrülteket sikerült kiakasztani és az átlagember is érti miről beszélek a cikk végére értünk. Ennek az írásnak nem az volt a célja, hogy úgy fogalmazzam meg, hogy csak az értse meg miről is van szó, aki ezen írás elolvasása nélkül is tudná mindezt.


Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük