Maradj csendben! Rendben?! Na nee…!

Tekintve, hogy az egyes tech cégek még a világ legnagyobb hatalmú vezetőjének is korlátozták a közösségimédia-fiókjait, így okkal tarthatunk tőle, hogy minket egyszerű polgárokat is hasonló sérelmek fognak érni a jövőben. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan megkezdődik az éles választási kampány idehaza. Már most van készülődés, mozgolódás mindkét oldalon. Tény, hogy már eddig is próbáltak ott keresztbe tenni a jobboldali véleményeknek, ahol és amikor csak tudtak. A választások közeledtével ezek a cenzori műveletek valószínűleg nem fognak csillapodni.

Gondoljuk csak végig, ha Amerikában balhé van, akkor az ránk is komoly hatással lehet. Már csak abból kiindulva, hogy mi minden technológiát használunk, ami onnan származik. Elsősorban a különféle online szolgáltatásokra gondolok.

Ilyenek például:

  • e-mail
  • közöségi média
  • videómegosztók
  • üzenetküldők

Ha ezekről a szolgáltatásokról részben vagy egészében korlátoznak, letiltanak egyes személyeket, az a választások eredményére is hatással lehet.

A közösségi média platformjainak még csak véleményt sem lenne szabad alkotnia az eseményekről, nem hogy beavatkozni, olyan dologba, amihez semmi közük és nem hatalmazták fel őket arra.

Jaj mit mondtam, jaj most pedig ő mit mondott, most mi lesz ebből? Szabad ilyet? Ezt így lehet? Le szabad írni, el lehet ezt mondani? Megnyugtatlak barátom: igen, le szabad, el szabad. Nem a magukat önjelölt hatóságnak képzelő tech cégek arctalan cenzorai döntik el, hogy mi jelenhet meg és mi nem, hanem a nemzetek törvényei. Ahogyan a távközlési szolgáltató sem szabhatja meg, hogy ki, mikor és mire használhatja a hálózatát.

A szólásszabadság minden ember alanyi joga és egy olyan alapvető emberi jog, amit nem lehet elvenni senkitől. A véleményünk nem egyezik, és akkor mi van? Erről szól az egész, pont ez a lényege, hogy hangot adhassunk eltérő véleményeknek. Attól, hogy elmondom és nem veled értek egyet, még nem ellened beszélek, legfeljebb másképp látjuk ugyanazt, de attól még nem vagyunk ellenfelek, ellenségek pedig semmiképp.

Az akaratukat mindenkire érvényesíteni próbálókról nekem egyetlen szó jut eszembe: KOMMUNIZMUS. Eddig azt hittem, a világ haladóbb fele ezen bigott eszméket rég maga mögött hagyta, de mint a közhelyes mondás is tartja, tévedni emberi dolog. Nyugaton ráadásul még csak az elmúlt időszakban kezdte felütni a fejét ezen ideológia, miszerint az embereknek meg akarják szabni, hogy mit, mikor és kinek mondhatnak.

A kommunizmus egy nagyon kegyetlen dolog. Nekünk itt, Közép-Európában bőven volt benne részünk. Rémképei máig aktívan élnek az emberekben. Ezért egyáltalán nem kellene rajta csodálkozni nyugati barátainknak, hogy nem kérünk a koncepció újjászületéséből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük