Széchenyi lánchíd

Magyarország vízben szegény ország

A közhiedelemmel ellentétben hazánk nem víz nagyhatalom, sőt ellenkezőleg, vízben szegény országnak számít. A teljes vízmennyiség csupán 6%-a hullik eső formájában az ország területén. A többit a Duna, a Tisza és a Dráva szállítja az országba, majd adják is tovább azt.

Csupán ezzel a 6%-al gazdálkodhatunk szabadon, itt viszont már erősen érződik a csapadék egyre egyenlőtlenebb eloszlása és csökkenő mennyisége is. Mivel nagy folyóink csak áthaladnak az országon, így azt a vízmennyiséget tovább kell engednünk. Az nem a miénk, így visszatartanunk sem szabad azt.

A szakemberek a probléma mérséklését víztározók létesítésében látják. Ezekben el lehetne tárolni azt a többlet mennyiséget, ami az olyan csapadékosabb időszakokban hullik le , mint amilyen az idei június is volt. Szerintük helyileg több kisebbre lenne szükség, amelyek a lokális vízgazdálkodásban nyújthatnának segítséget.

A Duna Budapestnél

Így sokkal felértékelődik a megfelelő vízgazdálkodás fontossága és a klímaváltozás hatásai, az ország vízkészleteire vonatkozóan. A nyaranta egyre gyakrabban előforduló és hosszabb ideig tartó aszályos időszakok mérséklésére az egyetlen megoldás a víztározók létesítése.

Ha vízben szegény országokat említünk, mindenkinek afrikai országok jutnak az eszébe, illetve Ausztrália. Elég nehéz megérteni, hogyan lehetne Magyarország vízben szegény ország, ha körbenézünk mindenhol zöld területeket látunk. Erdőségeket vagy épp füves pusztákat, mint az Alföldön is. Termőföldek végeláthatatlan mezői is mind egyre több vizet igényelnek.

Ezt így talán megdöbbentő, de hiába szállít a Duna elképesztő vízmennyiséget, az csak átfolyik Magyarország terültén. Mivel nem a miénk, így nem használhatjuk fel olyan módon, ami csökkenti a folyó határon kilépő vízhozamát.

Dunakanyar télen

Azonban a Duna sem elapadhatatlan folyó. Korábban mindenki azt képzelte a Duna akkora folyó, olyan hatalmas vízhozammal és vízgyűjtő területekkel, hogy a vize soha nem apadhat el. De tavaly ősszel bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. A vízszintje történelmi mélypontra süllyedt.

Felhasznált forrás: info start
Képek: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük