Félelem a szabadságtól

Olyan sokáig éltek elnyomásban, hogy félnek szabadok lenni. A szabad élethez önállóság szükséges. Az önállóság pedig felelősséggel jár együtt. Ezt azonban nem mindenki képes vállalni. Ugyanis olyan sokáig szolgálták ki a kommunista rendszert, hogy félnek szabadon élni, ezért gyorsan keresnek maguknak egy másik hatalmat, amit kiszolgálhatnak. Ezt pedig meg is találták maguknak a brüsszeli bürokrácia és a nyugati balliberális politika személyében.

A szabadság egy olyan dolog, ami mindenkinek a belső igénye, azonban ijesztő is egyben, hiszen önállósággal és felelősségvállalással is jár egyben. Hiába vágyunk rá és sóvárgunk utána, amikor megkapjuk, rögvest el is dobjuk, mert megrémiszt.

De az önmagában nem jelent semmit sem.

A szabadság csak egy kép, amit minden ember és társadalom kerget, hajkurász és keres folyamatosan. Próbálják meghatározni, megfogni alakot adni neki, rendszerbe foglalni. De amikor ezt megteszik, máris elveszíti lényegét.

A szabadságot nem lehet keretek vagy korlátok közé sorolni.

Azonban ha nem hozunk szabályokat, akkor nem lehetséges életképes társadalmat felépíteni. Meg kell határozni néhány alapvető normát, minden közösség számára, amikre építheti identitását. Ezek lehetnek írott vagy íratlan szabályok is. A legjelentősebb ilyen írott szabályunk pedig az alkotmány. Ebben van meghatározva, hogy nemzetünk miként szeretne élni és mit tart elfogadhatónak, de az is, hogy mi az ami nem egyeztethető össze a nemzet akaratával.

A világban a szabadságot, sokan másképp képzelik el. De minden kultúrának és közösségnek meg van a maga szabadság-jelképe is egyben. Ezek közül talán a legjelentősebb a New York városának “kapujában” álló Szabadságszobor, ami mindegy üdvözli a tengeren érkezőket az új világba.

liberty statue new york
Liberty Statue New York

Világszerte a legtöbb embernek talán a new york-i Szabadság-szobor jut az eszébe, de nekünk magyaroknak ott van a sajátunk a Gellért-hegy ormán, ahonnét szakadatlanul tekint az ég felé büszke fővárosunk felett. Ez látható a cikk borítóképén.

De mégis mit jelent a szabadság nekünk magyaroknak?

Itt Európa közepén mindig is a történelem frontvonalán voltunk. Bárki szeretett volna keletről nyugatra jutni vagy épp fordítva nyugatról kelet felé terjeszkedni, óhatatlanul is belebotlott honvédő őseinkbe. A magyarság mindig is elszántan, merészen és megadást nem ismerve védte az ország határait és ha már ott is vesztették a csatát, az ellenállásnak nem lett vége. Minden esetben addig tartott, amíg újra és újra ki nem vívtuk a függetlenségünket.

A magyar emberek szabadság szerető nép. Soha nem tűrte el semmilyen külső hatalomnak, hogy megszabja neki miként éljen. Mint, ahogyan soha nem is tudtuk érzéketlenül azt sem végignézni, hogy ezt másokkal megtegyék.

A szabadságot nem szabad feladni. Ez hajt előre minket nap mint nap és ez az, amit legnagyobb vívmányunkként örökül adhatunk az utánunk következő nemzedéknek. Ha valaha is feladjuk ezen kivívott érdemünket, azzal őseink több mint ezer éves küzdelmét tesszük semmissé. Tartozunk nekik annyival és tartozunk gyermekeinknek is annyival, hogy ezen értékeket továbbadjuk nekik.


Ha tetszett, a bejegyzés, akkor oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal. Véleményed, mondani valód van a témával kapcsolatban? Ne habozz, hagyj kommentet a bejegyzés alatt, vagy reagálj másokéra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük